De fyra petrokemiska industrierna i Stenungsund planerar att skapa en egen räddningstjänst.
De fyra petrokemiska industrierna i Stenungsund planerar att skapa en egen räddningstjänst. Bild: Hanna Strmbom

Petrokemiföretagen kan bilda egen brandkår

De fyra petrokemiska industrierna i Stenungsund planerar att skapa en egen räddningstjänst istället för att vara en del av kommunens räddningstjänst via avtal. Ett förslag som skulle innebära att Borealis, Perstorp, Inovyn och Nouryon blir delägare i ett gemensamt räddningstjänstbolag utreds just nu.

ANNONS

Sedan många år tillbaks har Stenungsunds kommun – under senare år Södra Bohusläns Räddningstjänstförbund – haft ett samarbetsavtal med petrokemiföretagen om en gemensam räddningstjänst. Men under senare år har framtiden och formen för samarbetet mellan företagens räddningspersonal och kommunen börjat diskuteras.

Anders Fröberg, projektledare för satsningen, berättar att man nu från industriföretagen vill skapa en egen organisation där man har en gemensam egen räddningstjänst i bolagsform som förutom de fyra företagen också skulle kunna ge räddningstjänstservice till tre andra företag via avtal. Bland annat ingår där Vattenfall och Primgas som har kopplingar till petrokemin.

Anders Fröberg.
Anders Fröberg. Bild: Lasse Andrée

– Vi kommer egentligen att ha sju intressenter men tre av dem kommer vi att ha med via avtal medan de fyra större företagen blir delägare i det nya bolag som bildas. Vi har ännu inget namn på bolaget och håller på att rekrytera en VD, säger Anders Fröberg.

ANNONS

Enligt planerna ska de fyra företagen äga vardera 25 procent av aktierna i det nya bolaget som också är berett att hjälpa kommunen om det skulle uppstå akuta behov av mer folk, till exempel vid en större skogsbrand.

– Vi vet ännu inte hur samarbetet i fortsättningen med kommunen ska ske. Vi får avvakta och se hur Räddningstjänstförbundets framtid ser ut och vilka aktörer det finns på den sidan. Men vi behöver ett samarbete, bland annat för gemensamma övningar och utbildning.

Det nuvarande avtalet mellan kommunen och de petrokemiska industrierna går ut vid årsskiftet och enligt petrokemiföretagen kommer det inte att förnyas.

– Vi kommer att ha 30-talet deltidsbrandmän från alla företagen. Fördelen är att i en sådan styrka får vi kompetens från alla företagen, alltså personer som kan processer hos de fyra företagen. Vi kommer under året att behöva styrelse- eller koncernbeslut om det nya bolaget och vi räknar med att vara igång vid årsskiftet. Vi ska också ha en fortsatt dialog med Räddningstjänstförbundet, säger Anders Fröberg.

Det finns andra företag som har liknande system med egen räddningskår, bland annat Preemraff i Lysekil, SSAB och Nynäs.

Enligt nuvarande avtal betalar petrokemiföretagen cirka 10 miljoner per år till den gemensamma räddningstjänsten, pengar som företagen nu istället kommer att satsa på en egen organisation.

Det nuvarande Räddningstjänstförbundet är för övrigt under upplösning, detta sedan både Tjörn och Lilla Edet har beslutet lämna samarbetet och ansökt om anslutning till det gemensamma Räddningstjänstförbundet i Storgöteborg. Det innebär att Stenungsunds kommun kommer att få hantera sin räddningstjänst själva i framtiden.

Från kommunens sida är man medveten om att industrin utreder en egen räddningskår men man hoppas och tror på ett fortsatt samarbete.

– Vi har detta som utgångspunkt och hoppas verkligen att vi ska kunna ha ett samarbete också i framtiden. Vi har fått information från industrin och är medvetna om att vårt avtal går ut vid årsskiftet, säger Agneta Pettersson Bell (SP), ordförande i Räddningstjänstförbundets direktion.

Hon konstaterar vidare att man har startat arbetet med att rekrytera en ny chef för Räddningstjänstförbundet efter Marcus Sundberg som slutar under året.

LÄS MER:Räddningstjänstens förbundsdirektör lämnar

Erik Söderberg, facklig representant för deltidsbrandmännen i förbundet, oroas av beskedet att industrin går sin egen väg.

– Det innebär sannolikt en övertalighet hos oss om Stenungsund själva ska driva räddningstjänsten enbart för kommunen. Vi har idag en relativt stor heltidsstyrka medan deltidsstyrkan minskat under senare år.

ANNONS