Har sytt hundratals hästar – nu startar hon eget

På två år har hundratals käpphästar sytts upp hemma hos Connie Rutgersson. Nu hoppas hon kunna utveckla sin hobby och är mitt uppe i att starta eget företag.
– Det är jätteroligt och så länge det är så här populärt så kommer jag fortsätta.

ANNONS
|

Huset i Varekil kanske inte ser stort ut nog för alla de hästar som faktiskt bor där, men eftersom de går lätt att stoppa undan är det inget problem.

Det handlar nämligen om käpphästar.

Från början var det Connie Rutgerssons dotter som började sy dem, men hon fick snart sällskap av sin mamma. Det var två år sedan, och sedan dess har hundratals hästar sytts och sålts.

– När jag hade sytt min första käpphäst tänkte jag att den här vill inte jag ha, så jag lade ut den till försäljning. Sedan har jag fått förfrågningar om att sy fler, säger Connie Rutgersson.

ANNONS

Startar eget företag

Dottern Fredrika tröttnade snart på att sy hästarna, men Connie fortsatte och är nu två år senare på gång att starta ett företag för att kunna ta sin verksamhet till nästa nivå.

– Jag syr mest för att det är roligt. Och så är det så roligt att se glädjen i barnens ögon när de kommer och hämtar sina hästar.

Men det är inte bara barn som köper Connies käpphästar. Att rida och ta hand om käpphästar som om de vore riktiga har blivit allt mer populärt. Många bygger riktiga stall och ridbanor till hästarna och tränar och tävlar med dem.

Syr fyra-fem hästar i veckan

Connie Rutgersson nöjer sig dock med att sy dem. Varje häst tar ungefär fyra timmar att få färdig och hon hinner med några hästar i veckan. Till varje häst ingår ett träns, en grimma och ett grimskaft.

– Man kan ju sy hur många tillbehör som helst, men jag tycker det är hästarna som är roligast.

Förutom sin Facebooksida, där hon marknadsför sig, lägger hon då och då upp annonser med färdiga hästar på Blocket.

Ofta vill köparen dock beställa en häst med en särskild färg, eller till och med en käppversion av sin favorithäst.

Pysslar som avkoppling

– Ibland säger de bara att de vill ha en vit häst med prickar, men ibland skickar de en bild på sin häst. Då försöker jag få till teckningen och det är inte så lätt, men jag gör så gott det går och oftast är de nöjda.

Förhoppningen är att kunna tjäna en slant på hästarna, men tanken är inte att Connie Rutgersson ska försörja sig på dem, utan först och främst gör hon det för att det är roligt.

– Jag älskar att pyssla. På kvällarna när barnen har somnat blir det min avkoppling.

ANNONS