Kommunfullmäkige på Orust för ett år sedan, då mötet genomfördes med en representant från varje parti. Den 21 september kallas samtliga ledamöter till mötet.
Kommunfullmäkige på Orust för ett år sedan, då mötet genomfördes med en representant från varje parti. Den 21 september kallas samtliga ledamöter till mötet. Bild: Erika Olofsson

Politiska möten på plats - efter ett år med digitala lösningar

Nu är det slut på digitala möten. Nästa gång kommunfullmäktige sammanträder blir det med samtliga ledamöter på plats, i kulturhuset Kajutan.

ANNONS
|

Tredje gången gillt. Mötet den 21 september blir tredje gången som kommunfullmäktige försöker beta av de 20 punkter som hörde till augustisammanträdet. Första försöket fick avbrytas efter tekniska problem med ljudet. Då mötet återupptogs i veckan som gick, kunde endast ett par punkter på ärendelistan klaras av, sedan bröts sändningen.

LÄS MER:Beslut om skattesänkning efter lång budgetdebatt

– Vi fick tekniska problem med programvaran och det gjorde att vi inte kunde fortsätta mötet utan fick bryta efter budgetdebatten och ajournerade resterande ärenden, säger Hans Pernervik (FO) kommunfullmäktiges ordförande.

Hans Pernervik (FO) kommunfullmäktiges ordförande
Hans Pernervik (FO) kommunfullmäktiges ordförande Bild: Erika Olofsson

Kommunfullmäktiges presidium väljer nu att återupptar det ajournerade sammanträdet den 21 september. Platsen är då kulturhuset Kajutan och den stora utställningshallen där kommunfullmäktige normalt brukar hålla sina möten. 17 ärenden finns kvar på ärendelistan, ärenden som inte anses kunna skjutas fram till ordinarie möte i oktober.

ANNONS

– Det finns inga restriktioner gällande politiska möten så vi kör med full styrka, vilket innebär att vi har valt att kalla samtliga ledamöter till ett fysiskt möte i Kajutan. Mötet är öppet för allmänheten, men det kommer även sändas direkt via kommunens hemsida så vi hoppas att åhörare väljer att följa mötet digitalt.

LÄS MER:Premiär för digitalt kommunfullmäktige

Kommunfullmäktige har haft sex möten digitalt där endast presidiet varit på plats i kommunhuset, resten av ledamöterna har anslutit via länk. Det senaste fysiska mötet som hölls i Kajutan var i maj 2020 och då med borgfred, då endast ett fåtal närvarande ledamöter fanns på plats. Fysiska möten har även hållits i Ängås skolas stora aula, både under och utan borgfred.

Kommunfullmäktiges presidium har nu valt att kalla till det första fysiska mötet på länge.

– Mötet den 21 september blir ett vanligt möte. Vi betar av de ärenden som blev kvar av ärendelistan. Det läggs inte till några nya ärenden utan vi kör klart det vi redan har på dagordningen. Nästa ordinarie fullmäktigemöte är först den 10 oktober.

Planprogram i Dalby, inköp av fastighet i Henån samt ärenden som berör slamsugningstaxan och ersättning till förtroendevalda är exempel på punkter som kommer tas upp.

ANNONS