Borealis satsar stort och bygger unik anläggning bredvid den nuvarande fabriken och krackern i Stenungsund.
Borealis satsar stort och bygger unik anläggning bredvid den nuvarande fabriken och krackern i Stenungsund. Bild: Lasse Andrée

Borealis bygger ny anläggning för kemisk återvinning

Borealis i Stenungsund planerar för en ny anläggning som ska återvinna plast kemiskt, på ett mer cirkulärt sätt. Förhoppningen är att kunna ta anläggningen i bruk redan år 2024 och på detta sätt återvinna plast som annars skulle ha gått till förbränning.

ANNONS
|

Anläggningen, som planeras byggas i anslutning till den befintliga polyetenfabriken och krackern i Stenungsund, är unik både för att den blir den första i Sverige i sitt slag och för att en rejäl summa pengar nu satsas på projektet.

Anders Fröberg, projektledare och vd för Borealis i Sverige, vill i nuläget inte berätta hur mycket.

– Men jag kan säga så här, att det är en betydande summa även för oss, varför vi också är glada och tacksamma över att ha beviljats ekonomiskt stöd av Energimyndigheten för den förstudie vi nu håller på att ta fram i samarbete med Stena Recycling.

ANNONS

Mycket förenklat går projektet ut på att bygga en anläggning som kemiskt kan återvinna plast på ett mer cirkulärt sätt. Detta genom att utvinna pyrolys olja som kan användas för att tillverka högkvalitativa produkter som kräver hög renhet, som exempelvis sjukvårdsartiklar, matförpackningar och kabelmaterial.

– I dag återvinns merparten av den plast som samlas in mekaniskt, det vill säga man tar om hand de plastförpackningar som samlats in, mal ner dessa och tillverkar nya produkter, förklarar Anders Fröberg.

– Men mycket av plasten återvinns inte i dag utan går till förbränning och det är här vi vill öka återvinningen genom att stoppa in och hetta upp plast i vår nya anläggning för att få fram en form av förädlad olja. Denna kan sedan användas som råvara i vår existerande kracker för att tillverka produkter med lika hög kvalitet som de som i dag produceras av fossilbaserad råolja, som nafta.

På detta sätt räknar man också med att kunna återvinna mer plast och minska användningen av fossila råvaror i processen.

Förstudien av projektet beräknas bli klar i mitten av nästa år. Nästa steg är sedan att ta ett slutgiltigt investeringsbeslut, med förhoppningen att ha den nya anläggningen i drift 2024.

Borealis arbetar parallellt med ett annat självständigt projekt tillsammans med Fortum Recycling and Wate, som involverar tillhandahållandet av plastavfall till den kemiska återvinningsanläggningen. Även för detta projekt kommer Fortum nu att ansöka till Energimyndigheten för att genomföra en förstudie.

ANNONS