Brottsofferjouren söker fler frivilliga som vill hjälpa

Brottsofferjouren söker fler lokalbor som vill engagera sig för att hjälpa och stötta personer som råkat illa ut. Till sommaren öppnar brottsofferjouren också ett nytt lokalkontor i centrala Stenungsund där drabbade ska kunna få hjälp på plats.

ANNONS

Portarna till den nya kontoret i Vuxenskolans lokaler på C W Borgs väg slås upp den första juli. Tills dess är förhoppningen också att ha hittat fler frivilliga från Stenungsund, Orust och Tjörn som vill vara medmänskligt stöd åt personer som råkat illa ut, men också hjälpa dem med information om exempelvis polisanmälan, rättsprocessen och kontakt med myndigheter och försäkringsbolag.

– Vi är i stort behov av fler som kan tänka sig att på frivillig basis stötta i detta viktiga arbete och därmed själv fylla sitt liv med mening, säger Alf Andersson Örne, kassör och styrelseledamot i brottsofferjouren Storgöteborg, där Stenungsund, Orust och Tjörn sedan i höstas ingår.

ANNONS

Hoppas på stor uppslutning

– Brottsofferjouren lokalt har tyvärr fört en lite tynande tillvaro på senare år, då många av våra volontärer här och i Kungälv blivit äldre och avsagt sig sitt uppdrag. Det ledde i höstas till sammanslagningen med Storgöteborg, men nu är vår plan att göra en nysatsning även på hemmaplan, berättar han vidare.

Alf Andersson Örne, själv Orustbo med ett långt förflutet som verksam inom dels brottsofferjouren, dels kriminalvården hoppas att många ska lockas av tanken att kunna ge en hjälpande hand.

– Nu har vi kanske inte direkt någon stor gängkriminalitet i vårt område, men det betyder ju inte att det inte finns personer som råkar illa ut. Det kan ju handla om allt från våld i nära relationer till annan misshandel och de som blivit bestulna, säger han.

En-tre dagar i veckan

Den som väljer att engagera sig bestämmer själv hur mycket han eller hon vill lägga på detta arbete.

– Det är upp till var och en, men vår ambition är att kunna få ihop så pass många frivilliga att vi kan hålla lokalen bemannad med en-två behjälpliga personer, en-tre dagar i veckan.

Alf Andersson Örne kommer nu själv dra igång en mer omfattande informationskampanj om vad arbetet som volontär går ut på, vad som krävs och hur man gör för att anmäla sig.

– Alla som sedan blir antagna kommer också att få utbildning av oss.

Arbetet som volontär

Som stödperson vid brottsofferjouren ger du stöd och praktisk hjälp till brottsoffer, vittnen och anhöriga. Detta antingen via telefon eller inbokade möten.

En viktig del i stödet är att lyssna och samtala, men det kan även handla om att informera om själva rättsprocessen, möjlighet till ersättning och att förmedla kontakt till olika myndigheter och försäkringsbolag.

För att bli stödperson krävs att man är minst 20 år och kan uppvisa polisutdrag på att man är tidigare ostraffad. Den som antas för jobbet får sedan gå en kort utbildning anordnad av brottsofferjouren och sedan praktisera tillsammans med en erfaren stödperson.

Källa: Brottsofferjouren

ANNONS