Företaget började aldrig bygga – nu stoppas markaffären

Efter att tre gånger ha fått ett köpekontrakt förlängt av kommunen stoppas nu ett byggföretag i Göteborg från att köpa en industritomt i Stora Höga av politikerna i Stenungsund. Inget har på nästan fyra år byggts på tomten samtidigt som det finns andra intressenter.

ANNONS
|

I slutskedet ville byggföretaget att ett företag från Mölndal skulle ta över avtalet med oförändrade villkor och sedan skulle byggföretaget – som uppenbart inte hade ekonomi att bygga själva – hyra fastigheten.

Stenungsunds kommun har genom det hela inte fått in intäkter på över 2 miljoner på affären eftersom något slutligt köpekontrakt aldrig blivit skrivet.

Det ursprungliga avtalet med Göteborgsföretaget skrevs i december 2017 och man hade då två år på sig att bebygga tomten på över 5000 kvm. Priset sattes till 2,4 miljoner och byggnationen skulle starta innan december 2019.

Men vi den tidpunkten hade inte en spade satts i jorden utan istället begärde företaget att få avtalet förlängt. Mark- och exploateringsenheten i Stenungsund gick med på detta och menade att det var skäligt att förlänga och förnya kontraktet. Nu sattes skyldigheten att börja bygga till tolv månader.

ANNONS

När dessa gått (december 2020) hade fortfarande inget byggts – men företaget fick nu tre månaders förlängning ytterligare eftersom coronapandemin satt käppar i hjulet. Samtidigt hade företaget fått ett bygglov, men detta överklagades.

I mars 2021 begärde företaget att köpekontraktet skulle förnyas en tredje gång, nu med sex månader och med oförändrat pris. Mark- och exploateringsenheten föreslog ett nytt ja men skickade hela ärendet till allmänna utskottet för politiskt beslut.

Däremellan hade dock en tredje part dykt upp i markaffären, nämligen ett byggföretag i Mölndal som var beredd att ta över kontraktet för samma pris (2,4 miljoner), bygga och sedan hyra ut lokalerna till både Göteborgsföretaget och andra verksamheter. Göteborgsföretaget kunde inte klara finansieringen och man ville undvika nya överklagningar.

Men nu blev det tvärstopp. Allmänna utskottet sade förra veckan blankt nej till alla förlängningar av kontraktet och markområdet ska i stället läggas ut till försäljning. Det gamla priset på marken gäller inte heller idag.

– Det är helt uteslutet att vi medverkar i den här typen av affärer där en ny part plötsligt dyker upp och ska ta över och där det ursprungliga företaget inte kan bygga något. Det var ett helt enigt utskott som sade nej, säger kommunalrådet Olof Lundberg (S).

Mark- och exploateringsenheten som förlängt kontraktet i flera års tid menar att Göteborgsföretaget haft godtagbara skäl för att få kontraktet förnyat. Överklagningen av affären skedde dock inte förrän i slutskedet av händelsekedjan.

Enhetens chef Veronica Götzinger säger samtidigt att det inte länge fanns förutsättningar att förlänga avtalet eftersom köpet hunnit gå tillbaks och att det var skälet till att man behövde ha ett politiskt beslut. Hon menar att de riktlinjer man har är tillräckliga och att det finns en intresselista för industrimark i Stenungsund.

ANNONS