Ingen rusning efter hyresrätter på Solgårdsterrassen

Strax innan sommarsemestern lade Stenungsundshem ut lägenheterna på Solgårdsterrassen för uthyrning. Just nu är kontrakt tecknade för 30 av 44 av bostäderna. En anledning till det ljumma intresset är hyresnivån.

ANNONS
|

Det kommunala bostadsbolaget Stenungsundshems senaste byggprojekt är snart klart för inflyttning. Men trots den stora bostadsbristen och tusentals i bostadskö har det inte varit någon rusning efter lägenheterna. En del tackar nej när de får vetskap om hyresnivån.

LÄS MER:Stenungsund mot byggboom av hyresrätter

Under tisdagen låg åtta av Solgårdsterrassens lägenheter ute på bostadsbolagets hemsida för uthyrning. För två av dem fanns inga sökande, bägge tvåor på 58 kvadratmeter med månadshyra på 10 060 kronor. Under torsdagen fanns fem tvåor och en trerummare med på listan över lediga lägenheter.

– Jämför man med vårt senaste byggprojekt, Klaras hus (i Koppersområdet) så har uthyrningen gått lite trögare. Det är människor som tackar nej för att de tycker att hyresnivåerna är något höga. Det är andra hyresnivåer på Solgårdsterrassen jämfört med Klaras hus som byggdes med investeringsstöd vilket gjorde att vi kunde hålla lägre hyresnivå, säger Anders Rollings, pressansvarig Stenungsundshem.

ANNONS

En veckas betänketid

Lediga lägenheter brukar publiceras på torsdagar och bostadsbolaget vill då ha besked av den sökande som är först i kön till aktuell lägenhet någon vecka senare.

– Vi hyr ut löpande i den takt vi kan. Det är en process som tar ett par veckor. Vi får in intresseanmälningar och så gör vi en bedömning av varje hyresgäst. Efter det går vi ut med erbjudande till de fem första som anmält sitt intresse. De ska få lite tid att fundera och det här gör att det kan ta par veckor per uthyrningsobjekt.

Rollings menar att det kan finnas fler faktorer som gör att det går långsammare än vanligt.

– Det är ett antal fler lägenheter än Klaras hus och det har ju varit en semesterperiod också. Vi har också haft svårt att hålla visningar då det råder restriktioner och diskuterar just nu hur vi ska göra när restriktionerna tas bort men vi har inte fattat något beslut. Även om det lättar i restriktionerna så finns smittan fortfarande, vi vill så långt som möjligt undvika att människor blir smittade av covid, säger Anders Rollings.

Ordnar visningslägenhet

Inom kort kan det bli möjligt att ändå få en visning, då i en förutbestämd lägenhet.

– Vi håller på att iordningställa en lägenhet med vitvaror. Möjligheten finns att kunna komma och titta när den är klar. Vi kommer också ta nya bilder så vi kan visa lägenheten digitalt.

LÄS MER:Tusentals i bostadskö och tio års väntan på vissa lägenheter

Hittills har två hus uppförts i kvarteret, ytterligare ett ska byggas. Planen är att starta uthyrningen för det tredje huset till våren och inflyttning är planerad till årsskiftet 2022/2023.

Det finns även utrymme för två hus till.

– Vi har möjlighet att bygga ytterligare två huskroppar, men det är inte aktuellt som det ser ut just nu, säger Anders Rollings.

På Stenungsundshems hemsida fanns under tisdagen sammanlagt 16 lediga lägenheter. Flest antal sökande, 142, hade en fyra i Briggen på Stenunge strand.

ANNONS