Många känslor då STOLT-ungdomar träffades

Magi och kärlek, lite dramatik men framför allt stor glädje. Då STOLT-dagen hölls i Fregatten var det många känslor inblandade, men den största känslan var nog gemenskap.

ANNONS
|

Ett munspel kan locka till dans. Hugo Gullbrandsson och David Kanerot var direkt med på noterna då musikerna och dansarna i gruppen Big Wind bjöd in till dansimprovisation. Hugo dansade så svetten lackade, för dans är det bästa han vet.

De båda närvarade vid STOLT dagen i Fregatten. STOLT är kulturskolorna i Stenungsund, Tjörn, Orust och Lilla Edet som riktar sin verksamhet barn, unga och vuxna i ålder 7-26 år med funktionsvariationer.

– Med STOLT-dagen vill vi visa upp vad kulturskolorna kan erbjuda. STOLT har funnits ett par år men vi har plats för fler deltagare, säger Annika Melin, projektledare för STOLT.

ANNONS

Fregatten sjöd av liv och glädje under lördagen. En riktig rivstart blev det i Stenungesalen där dans och teatergruppen Big Wind med lekfulla övningar lät deltagarna möta magi och känslor.

– Å, jag är kär! Utbrast Big Winds dansare Bronja Novak Lindblad vilket medförde ett högt fnissande bland deltagarna i lokalen.

Det bjöds inte bara på dans och teater. STOLT har så mycket mer som de unga under lördagen fick prova på. Inez Petersson visade hur effektfullt det blir med akvarellfärger, vatten och salt. Alva Ferdinandsson och Ellen Björk, kompisar från Orust, målade med stor inlevelse även om Ellen protesterade något över valet av färger.

– Jag vill måla med svart.

Någon svart färg fanns inte men visst blev det en dramatisk målning ändå. Den fick gå mer åt brunt.

– En sådan onödig färg, konstaterade Ellen.

Att bygga figurer av lera och sedan animera dem till en film, det var något Leo Björn fastnade för. Han hade många idéer om vad han skulle bygga för figur av leran. Filmandet var inte så noga, det roligaste var att arbeta med leran.

– Jag behöver mer lera, annars går det inte.

Förutom målning och animering fick deltagarna under dagen prova på att spela olika instrument. Piano, ukulele, rytmikinstrument och boomwhackers, det sistnämnda är en typ av rör som ger ifrån sig ljud vid beröring. Eva Elvesson demonstrerade rören genom att slå dem mot rumpan. Det var något Ellen Björk tyckte var riktigt roligt.

– Nämen Eva, så tokig du är!

ANNONS