Nösnäselever i CAD-final: ”Kommer bli ganska svårt”

18-åringarna från Stenungsund har tagit sig igenom vårens deltävlingar och är nu två av sex personer som kvalificerat sig för SM-finalen i CAD-konstruktion.
– Vi gör det för att det är kul, men jo, lite nervöst är det, säger Andreas Carlsson.

ANNONS
|

Under vårterminen har ungdoms-SM i CAD-konstruktion pågått och nästa vecka avgörs finalen. Två av de som tagit sig ända dit är Andreas Carlsson och Anton Tingvall från Stenungsund.

De går teknik på Nösnäsgymnasiet, med inriktning design och produktionsutveckling, och deltog tillsammans med sina klasskompisar i uttagningarna i vintras. Därifrån gick de vidare till regiontävlingarna i april, från vilka endast sex personer tog sig vidare.

– Jag tror det kommer bli ganska svårt. Vi vet inte vad vi ska göra, men på sin hemsida har de skrivit vilka moment som ska vara med. Så jag ska öva på ritningar och sedan är det väl bara att försöka komma dit så förberedd som möjligt, säger Andreas Carlsson.

ANNONS

Mycket tidspress

CAD står för Computer-aided design och betyder datorstödd konstruktion. Men hjälp av datorprogram kan man rita, designa och konstruera tekniska ritningar, något som ofta används inom konstruktionsverksamhet och arkitektur.

Under regionfinalen hade de tävlande fyra timmar på sig att göra en handvisp. I det ingick bland annat att göra en ritning och att designa och skapa alla delar i datorn.

De mekaniska delarna ska så klart passa ihop, så att vispen skulle gå att använda om man utifrån 3D-modellen skapat en fysisk visp.

Nervöst men roligt

– Det ena är att man ska kunna programmet och veta hur man ska göra varje komponent, och det finns olika sätt att göra det på. Och sen ska man även kunna designa den, alltså göra en handvisp från ingenting. De här fyra timmarna var det hundra procent fokus som gällde, säger Andreas Carlsson.

Båda killarna säger att de är lite nervösa inför finalen, men ser fram emot att få tävla och visa vad de går för.

– Det är mycket problemlösning, att komma på hur man ska få det att funka. Och det är roligt att få skapa grejer och göra lite projekt som man vanligtvis inte håller på med, säger Anton Tingvall.

ANNONS