Brandbil från Södra Bohusläns Räddningstjänstförbund.
Brandbil från Södra Bohusläns Räddningstjänstförbund. Bild: Arkivbild

10,5 miljoner back för räddningstjänsten

Räddningstjänstens verksamhet i Stenungsund, Tjörn och Lilla Edet gick i fjol med hela 10,5 miljoner i förlust och nu begär direktionen att kommunerna ska täcka underskottet. Tjörn får betala mest: 4,09 miljoner.

ANNONS

Orsaken till de stora underskotten är att personalkostnaderna överskridit budgeten och verksamheten har haft många vakanta tjänster. Man har behövt bemanning med både heltids- och deltidsbrandmän för att bibehålla den operativa förmågan i räddningstjänstförbundet. Avsättningar för pensioner och semesterlöneskulder har också ökat medan intäkterna har minskat beroende på pandemin då man haft färre tillsynsbesök och inställda externutbildningar.

Trots att Stenungsund har den största enheten i förbundet betalar alltså Tjörn hela 800 000 kronor mer av underskottet än den större grannkommunen. Stenungsunds andel är 3,24 miljoner och Lilla Edets 3,14 miljoner.

På Tjörn menar man idag att det är oacceptabelt att man inte har en rättvisare fördelning av kostnaderna inom förbundet och det är ett av skälen till att både Tjörn och Lilla Edet nu lämnar förbundet.

ANNONS

– Vi tycker det är djupt orättvist att man inte velat förändra kostnadsfördelningen. Vi betalar idag nära 40 procent av underskott och kostnader för räddningstjänstförbundet trots att vi är en betydligt mindre kommun än Stenungsund, säger kommunalrådet Martin Johansen (L) på Tjörn.

ANNONS