Arkivfoto
Arkivfoto Bild: Annika Sahlin Ottosson

Klart: Då fortsätter renoveringen av Tjörnbron

I början av nästa år kommer den tredje etappen av kabelbytet på Tjörnbron att startas upp och etappen kommer att pågå under hela detta år. Det är sammanlagt 16 kablar på Tjörnsidan som ska bytas och avstängningarna blir desamma som tidigare.

ANNONS

Trafikverket har gjort klart med upphandlingen av den tredje etappen av Tjörnbroprojektet. Den första etappen omfattande två kablar 2014–2015, den andra 14 kablar 2018–2020 och nu är alltså den tredje etappen på gång.

– Denna gång är det 16 kablar på Tjörnsidan av bron som skall bytas. Vi har gjort upphandlingen klar och det blir Svevia som ska genomföra det hela. Vi har en entreprenadsumma på 42 miljoner för denna del av projektet, säger projektledaren Conny Eriksson vid Trafikverket.

En fil av tre kommer att stängas av, precis som tidigare, och man kommer också att behöva stänga av hela bron vid ett antal tillfällen nattetid när själva kabelbytena sker.

ANNONS

– Vi räknar med att starta upp det här efter årsskiftet och jobba under hela 2022 med viss paus under högtrafiktiden på sommaren. Trafiken kommer liksom vid andra etappen att begränsas på Tjörnsidan vilket betyder att bilister inte på samma sätt som idag kommer att kunna göra omkörningar på uppfarten från Tjörn upp till den stora bron. Omkörningssträckan blir mer begränsad, säger Conny Eriksson.

Liksom tidigare kommer man att under total avstängning ett antal timmar nattetid att hänvisa till färjan vid Svanesund på södra Orust.

Enligt den tidigare ekonomiska planen kostar hela restaureringen av Tjörnbron 315 miljoner varav etappen som ska genomföras mellan 2022 och 2025 är den mest kostnadskrävande. För åren 2023–2024 är 34 miljoner avsatta och för åren 2026-2028 är motsvarande siffra 94 miljoner.

Den etapp som kommer som nummer fyra blir den mest komplicerade eftersom man där ska byta kablar på brons mittsektion som inte hänger i fast underlag på bägge sidor. Här arbetar man med speciella tekniska lösningar.

ANNONS