Nytt rekord för Bergspriset på Orust Tvärs terränglopp

Vinnarna av Bergspriset – Ina Ehlers och Morgan Salén – kom till slut också att stå som slutsegrare när den nionde upplagan av Orust Tvärs terränglopp avgjordes i lördags. Morgan Salén putsade också rekordtiden för Bergpriset med inte bara några sekunder utan några minuter.

ANNONS
|

När Salén nådde fram till punkten för Bergspriset klockades han in på tiden 6.01. Det föregående rekordet från 2019 – det år då Orust Tvärs senast avgjordes – innehades av Anton Bengtsson på åtta minuter.

Med andra ord en putsning med cirka två minuter.

– Det var rekord upp till Svens Altare med 6.01. Jag fattar inte hur han lyckades. Hade han en raket i rumpan för det var helt galet snabbt, säger Jessica Bergman som tillhör arrangerande Svanesunds Gif:s tävlingsledning.

– Morgan knep både Bergspriset och guldet i Orust Tvärs, säger hon om Salén som i mål till slut fick tiden 1.55,08.

ANNONS

– Rekordet ligger på 1.51,48 från förra loppet, säger hon om Fredrik Eliassons rekordtid från 2019 som alltså står sig.

På damsidan satte Ina Ehlers, som också hon vann Bergspriset, nytt rekord med tiden 2.09,15 vilket var en förbättring med Marie Naess Bjørgull tidigare rekord från 2019 på 2.11,09.

”Klafsigt, blött och halt”

Starkt jobbat med tanken på hur det såg ut i spåren,.

– På grusvägarna var det bättre men i skogen hade det nog inte hunnit rinna undan. Det var klafsigt, blött och halt, säger Bergman.

Det föll en hel del regn i förra veckan. Lagom till tävlingsdagen blev det dock ett bländande höstväder med septembersol från en klarblå himmel och värme i luften.

164 tog sig i mål

Den nionde upplagan av Orust Tvärs terränglopp lockade till slut 190 anmälda.

– 164 av dem gick till start och det var ändå väldigt bra, säger Bergman.

– Det brukar vara en större avhoppsprocent på själva tävlingsdagen i vanliga fall, säger hon.

ANNONS