Även säsongen 2021/22 kommer Simon Norberg från Orust att kommentera futsallaget Libertàs hemmamatcher i SFL. Han ha även uppdraget att hinna med så många som möjligt av IFK Uddevallas hemmakamper.
Även säsongen 2021/22 kommer Simon Norberg från Orust att kommentera futsallaget Libertàs hemmamatcher i SFL. Han ha även uppdraget att hinna med så många som möjligt av IFK Uddevallas hemmakamper. Bild: Tony Balogh

Simon Norberg är än en gång Libertàs röst i futsalmatchen

För andra året i rad kommenterar Simon Norberg de hemmamatcher i SFL med Libertà FC som sänds på webben. Den här säsongen sker uppdraget dessutom inför publik. ”Det är roligare för mig att kommentera när det är publik” säger Simon.

ANNONS
|

När Libertà FC våren 2020 blev klart för spel i SFL, som är den högsta serienivån på herrsidan i futsal, ställdes också en rad nya krav på föreningen.

En av många var att lösa sändningar av matcherna via webben på SFL Live vilket förutom tekniken innebar att hitta en kommentator. Budet gick till Simon Norberg som inte var särskilt svårövertalad att vara huvudkommentator.

Linnea Carlsson och Sim Norberg håller i snacket i smaband med Libertàs hemmamatcher.
Linnea Carlsson och Sim Norberg håller i snacket i smaband med Libertàs hemmamatcher. Bild: Pontus Soderman

Vid sin sida ville han ha Linnea Carlsson som har varit engagerad i Vallens IF under en lång rad av år.

– Det är inget lag i SFL som har någon kvinnlig kommentator. Libertà var först med det, säger Simon.

ANNONS

För det tekniska svarar duon Catrin Mattsson och Johannes Åsberg på JC Media i Göteborg.

Händer mycket i futsal

Den 36-årige Simon Norberg är bosatt i Varekil på Orust och arbetar till vardags som produktionschef på PostNord i Uddevalla.

Tre fjärdedelar av gänget som löser sändningarna av Libertàs hemmamatcher i SFL i futsal samlade på en bild. Kommentatorn Simon Norberg i mitten flankeras av Catrin Mattsson och Johannes Åsberg.
Tre fjärdedelar av gänget som löser sändningarna av Libertàs hemmamatcher i SFL i futsal samlade på en bild. Kommentatorn Simon Norberg i mitten flankeras av Catrin Mattsson och Johannes Åsberg. Bild: Tony Balogh

Han är dock för många idrottsintresserade i STO-området känd både från sin tid på P4 Väst – där han bland annat kommenterade matcher med Ljungskile SK, IK Oddevold och IK Rössö liksom Kroppskultur i handboll och enstaka ishockeymatcher med Uddevalla HC – liksom frilansuppdrag för inte minst Lokaltidningen STO.

– Jag har ju hållit på med den lokala sporten i tio-femton år, säger Simon.

Vad skiljer att kommentera futsal kontra andra lagsporter?

– Det är betydligt lugnare att kommentera en fotbollsmatch jämfört med en futsalmatch! Det är så mycket dödtid en fotbollsmatch. Man kan rulla bollen i backlinjen i en minut. Då säger man inte så mycket, säger Simon.

– I futsal händer det lite mer eftersom det bara är fyra spelare plus målvakt på planen. Det är alltid något att hålla koll på. Och det svänger mycket mer. En match kan sluta 8–8 och det är inget konstigt med det

Tryck på arenan

Under säsongen 2020/21 kommenterade han alla Libertàs hemmamatcher. En bit in på säsongen hörde IFK Uddevalla av sig. Uppdraget inför 2021/22 är att kommentera Libertà samt så många med Uddevalla som han hinner med.

Skillnaden mellan den stundande och förra säsongen är att publiken i år är välkommen att se kamperna. Från och med den 29 september är det inga begränsningar.

– Det är roligare för mig att kommentera när det är publik och det blir mer stämning, säger Simon

– Libertà har ganska trogna supportrar. Det är alltid 20-40 personer som följer dem och skapar en ganska bra stämning med sånger och ett tryck på arenan.

Läser in sig på fakta

Matchen på fredag i Stenungsund Arena börjar kl 19.30 men för Simon inleds den betydligt tidigare än så.

– Jag börjar redan några dagar innan med att fokusera på motstånd, vilka spelare som IFK Göteborg har skaffat för den här säsongen, hur det gick förra säsongen för båda lagen och hur det har gått för IFK i träningsmatcherna, säger Simon.

– På matchdagen är jag där en till två timmar innan för att rigga allt med mikrofon, headset och annat samt pratar ihop mig med Linnea.

Olika förutsättningar

Självfallet har Simon åsikter att förmedla om IFK.

– Det är det mest meriterade futsallaget i Sverige. De startade som Göteborg FC för kanske 15 år sedan och vann SM-guld under flera år. Det är en meriterad klubb, säger Simon.

– De har inte heller lika många fotbollsspelare som Libertà. I IFK är det många som är renodlade futsalspelare. De har även flera spelare i landslaget, säger han som tror att Libertá i fredagens fajt kommer att få rikta in sig på mycket försvarsspel.

Hur ser du på Libertàs chanser att hävda sig?

– Med publik ökar chanserna betydligt! De blir ett betydligt bättre futsallag när de kan spela inför publik. De vill alltid bjuda på något extra. Med publik tänder de till lite extra och visar ett betydligt större hjärta.

ANNONS