Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Barnen på Tjörn trivs inte i skolan

Hur kan det bli så här i en kommun som utger sig för att vara ”säker och trygg”? skriver insändarskribenterna.

Ingen har nog missat den tragiska attacken på Häggvallsskolan den 8 juni, när en flicka pressades ner i en skoltoalett, eller den otillräckliga respons till offrets föräldrar som följde.

Efteråt har mer och mer kommit i dagen om vad som tydligen inte är en enstaka incident utan en återkommande problematik. Många föräldrar har kontaktat offrets föräldrar och vittnat om liknande händelser i Tjörns skolor! Den sorgliga listan kan göras lång. Spermiefyllda kondomer kastade på barn, en penna driven genom handen, slag i ansiktet under lektionstid, könsord klottrade på skåpet. Upprepad misshandel som lett till såväl fysiska som psykiska skador. Några har till och med tvingats lämna ön för barnens skull.

I flertalet fall uppges att prio ett från skolledningen tycks ha varit att tysta ner det inträffade. Mobbningen har förnekats, bevis undanhållits, föräldrar kallats hysteriska – och personal vittnar om att man förbjudits berätta. Bara om föräldrarna SJÄLVA hittat vittnen eller bildbevis har en tillfällig förbättring uppnåtts.

Hur kan det bli så i en kommun som utger sig för att vara ”säker och trygg”? Enligt många föräldrar råder ingen trygghet för barnen, vilket även bekräftas av Tjörns åk 8 i senaste LUPP-enkäten. Bara hälften känner sig trygga i skolan – av tjejerna bara var tredje. Dessutom har tre av tio blivit utsatta för brott eller hot det senaste halvåret. Detta är horribla siffror!

På varje annan plats hade skolledningen hållits till ansvar, och avsatts om bristerna kvarstod. Kommunpolitikerna styr skolledningen och har det yttersta ansvaret, men problemet är att sittande majoritet under 14 år dragit skolan genom ett ekonomiskt stålbad, med personalbrist och minskade stödåtgärder som följd. Duktig skolpersonal har lämnat Tjörn när de inte längre kunnat möta lagens.

Det är inte osannolikt att ökningen i mobbningsincidenter har ett direkt samband med nedskärningarna – en koppling den politiska majoriteten givetvis inte har något intresse att göra. I stället tycks man uppskatta en skolledning som håller tyst och tonar ner problematiken.

Enligt skollagen räknas elever som arbetstagare. Varför bryr man sig då mer om att skydda personalen med denna tystnadskultur, än barnen? Varför prioriterar man andra verksamheter och vägrar skjuta till de resurser som krävs – trots att kommunen går med vinst?

Om den sittande majoriteten ska få fortsatt förtroende MÅSTE vanstyret av skolan upphöra! Med rätt fokus kan färre barn bli traumatiserade under sin skoltid, och DET är vad politikerna måste kämpa för.

Tjörns föräldrar