Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Den klimatsmarta elproduktionen måste öka

Med en handlingsplan vill jag veta hur mycket Tjörn behöver för framtiden, för att säkra elförsörjningen och för att lösa de problem regeringen skapat, skriver Martin Johansson, oppositionsråd i Tjörns kommun.

Svar på insändaren Vad inom Tjörns befogenhet vill du göra?

Elkrisen i Sveriges kommuner är ett faktum. Nästan dagligen kan vi läsa rapporter om företag som inte kan investera, om jobb som går förlorade och om hur samhällets grundläggande funktioner hotas. Allt på grund av att elsystemet inte räcker till.

Elproblemen märks kanske tydligast när företag runt om i landet nekas uppkoppling på elnätet vid investeringar. Polykemi i Ystad överväger att lägga produktion och arbetstillfällen utomlands. Bageriet Pågen har fått lägga sina expansionsplaner på is. Branschorganisationer och elbolag vittnar om en allt mer akut situation.

Tjörn står inför energiutmaningar på lång sikt. Rapporter pekar på att Sveriges elanvändning beräknas öka med så mycket som 60 procent på 25 år.

Jag vill gärna försäkra mig när Wallhamns fordonshamn, ledande i Norden och Tjörns största privatägda företag, ställer om importen till elfordon. Jag som politiker vill kunna erbjuda en eldriven kollektivtrafik inom en snar framtid på Tjörn, där färjetrafiken är inkluderad.

Med en handlingsplan vill jag veta hur mycket Tjörn behöver för framtiden, för att säkra elförsörjningen och för att lösa de problem regeringen skapat.

I det långa perspektivet bidrar Benny Halldins parti och Socialdemokraternas politik till att Sverige står dåligt rustat för att möta det snabbt växande behovet av el. Den klimatsmarta elproduktionen måste öka, och då krävs både kärnkraft och förnybar energi. Socialdemokraterna, som Benny Halldin företräder, för en politik som resulterar i att kärnkraft stängs ned. Det leder till effektbrist och minskad elproduktion.

Att Tjörn kommer få elproblem är nog då kanske uppenbart, och för övrigt kommer jag fortsätta driva på för kortsiktiga och långsiktiga lösningar i alla kommunens verksamheter. Det vore välkommet om Socialdemokraterna försökte göra detsamma.

I själva verket är det Benny Halldin som tappat greppet och underskattar de stora hindren för Tjörns utveckling som finns på både kort och lång sikt.

I stället för att på riktigt lösa samhällsproblem ägnar Benny Halldin all sin kraft åt nedvärderande debatter.

Jag har själv personligen lämnat in överlägset flest motioner/förslag till förbättringar under nu flera mandatperioder!

Martin Johansson

Oppositionsråd, Tjörns kommun