Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Genrebild.
Genrebild.

Den vilda parkeringen i Stenungsund kommer att öka

Det är väl bra att kommunen har en vision om minskat bilberoende men idag är vi ju inte där så vision och verklighet ligger inte i fas, skriver Mats Ödman.

När Solgårdsterrassen planerades så satte Stenungsunds kommun det nya riktvärdet på 0,8 bilar per lägenhet och 0,2 besöksparkeringar, vilket vi grannar ansåg för lågt. Läste nu att de nya lägenheterna på Bergsvägen har fått 0,7 bilar per lägenhet och detta är inklusive besöksparkeringar. Nu finns ju inte bilar som decimaler utan endast i heltal så för Solgårdsterrassen handlar det om att 1 av 5 hushåll inte får ha bil och på Bergsvägen är det 3 hushåll av 10 som får inte ha bil. Är det ett rullande schema då eller hur avgörs vilka hushåll som får ha bil? Dessutom är en del lägenheter större så att man kan ha hemmavarande barn som också har bil. Så det är ju inte otroligt att det finns 3 bilar i en del familjer, så som det är när man bor i villa. Var ska dessa överblivna bilar stå? Jag är rädd att den ”vilda parkeringen” ökar och att bilar kommer stå utefter vägkanter och på andra områdens parkeringar. Det är väl bra att kommunen har en vision om minskat bilberoende men idag är vi ju inte där så vision och verklighet ligger inte i fas.

Vet den som köper eller hyr en ny lägenhet om att deras hushåll tyvärr inte får ha bil för alla platser är redan upptagna av andra i huset? Eller att man efter inflytt får ett annat jobb där det krävs bil. Vart vänder man sig då för att få en parkeringsplats? Kommunen eller fastighetsägaren?

Mats Ödman