Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Efterfrågar mer viltkött i Tjörns kommun

Viltkött är nyttigt och dessutom det mest miljövänliga kött vi kan äta, skriver Tjörns oppositionsråd Martin Johansson.

Ett antal kommuner runt om i landet utreder eller har redan identifierat positiva aspekter av att serva viltkött i dess verksamheter. Maten vi äter är viktig för vårt välbefinnande. Det ska smaka gott, vara prisvärt och nyttigt. Köttprodukter och dess tillhörande processer ska på alla sett följa svensk lagstiftning.

För att klara detta samt andra krav och riktlinjer anser jag att Tjörns kommun i största möjliga utsträckning bör handla från svenska företag och lantbrukare. Delvis på grund av vår höga standard på djurhållning, med ett regelverk som är i framkant ur ett globalt perspektiv.

En sammanställning gjord av Svenska Jägareförbundet menar bland annat på att viltkött innehåller högre halt av mineraler än annat kött, speciellt järn och zink. Viltkött är även klimatsmart mat, djuren betar inte på bearbetad mark och har inte transporterats långväga.

Viltkött är magert och proteinrikt. Den relativt lilla andel fett som finns i köttet har högre halt av Omega-3 än vad fett från tamboskap har. Viltkött är dessutom det mest miljövänliga kött vi kan äta – enligt SLU:s köttguide.

Jag ser ytterligare möjligheter att få högkvalitativt kött till måltiderna på kommunernas verksamheter, genom att servera viltkött från Sverige och då framförallt från Västra Götalands län. Några exempel är älg, hjort- och rådjur samt vildsvin. Vildsvinen medför problem för bland annat lantbruk, golfbanor och villaträdgårdar där de dessvärre orsakar skada på markerna I sin naturliga jakt på föda. Dessutom så medför de även en mängd viltolyckor på våra vägar.

Vildsvinen kan vara en stor tillgång för matutbudet inom både regionen och Tjörns kommun. Kan vi inom Tjörns kommun öka servering av vildsvin inom våra verksamheter skulle möjligheterna till att få en mer kvalitativ mat, med högsta standard på etisk djurhantering, och starkt bidra till att minska den påverkan som vildsvinen utsätter samhället för, vara mycket goda.

Servera viltkött inom Tjörns kommuns verksamheter.

Martin Johansson

Oppositionsråd