Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Förnya de kommunala badanläggningarna vid hav och sjö

Badarna har ingen talesperson, badarombudsman eller aktivitetsgrupp som visar på behoven och möjligheterna för en bra badkultur i takt med tiden. Tjörn är en bra kommun, men flera av kommunens anläggningarna är i behov av underhåll och några borde uppgraderas till modern standard, anser insändarskribenten.

På Tjörn där jag bor, har Tjörns medborgare lyckan att bo nära Västerhavet och har tillgång till stränder, klippor och hav runt praktiskt taget hela kommunen Tjörn, inklusive öarna runt ön.

Tjörns Kommun har 19 badanläggningar som bekostas med skattemedel. En del drivs av kommunen och en del drivs av lokala föreningar.

Ålgräset är hotat och det är kanske dags att minska den vattenskuggande arealen på bryggorna, samt ersätta det giftiga tryckimpregnerade virket, åtminstone det som hänger i fria luften och egentligen inte behöver vara impregnerat.

Jag anser att åtminstone fyra badanläggningar, på strategiska lägen på Tjörn, bör moderniseras. För mig innebär detta anpassade anläggningar för personer med funktionshinder och att det ska finnas bekväma trappor och solgradänger, sötvattensdusch, omklädningsutrymmen, bra toaletter, matlagningsplatser med dricksvatten och diskho, regnskydd, säkerhetsutrustning inklusive hjärtstartare. Ett bra tillägg kan vara aktivitetsplatser för lek och träning. Vi har ingen stor, giftig algblomning på Västkusten, men det skulle vara bra om det fanns en avskild bassäng med ett skydd mot rödmaneterna.

På Västkusten har vi för det mesta öppet vatten året om, och med tanke på att antalet vinterbadare ökar, (och kommer att bli allt fler i takt med klimatförändring och temperaturhöjning), så bör man planera för att vinterbadarna ska kunna bada hälsosamt och säkert. Och en uppvärmd bänk att sitta på när det är kallt, vore inte fel.

Badarna har ingen talesperson, badarombudsman eller aktivitetsgrupp som visar på behoven och möjligheterna för en bra badkultur i takt med tiden.

Tjörn är en bra kommun, men moderna badanläggningar ökar attraktionen som badlivet är en del av. Är det pengabrist i budgeten så måste det politiska etablissemanget och kulturnämnden tänka om, tänka nytt och finna lösningar för en förnyelse.

Carl Bloom

Miljöpartist och pensionär