Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Historisk begravningsplats att vara stolt över

Vi här i Stenungsund kan frimodigt göra anspråk på att ha en av de historiska europeiska sagohjältarnas begravningsplats, skriver insändarskribenten.

Halvdan Svarte begravdes på fyra olika ställen. Hur gick det till?

Jo, därför att fyra olika småriken gjorde anspråk på honom. Han hade varit kung över dem alla, då löste de tvisten genom att dela hans kropp i fyra delar och begrava varje del i sitt respektive smårike.

Detta är en väldigt betydelsefull historisk detalj, med tanke på Vidrik Verlandssons begravningsplats i Ucklum i Sverige, här nära Stenungsund.

Jag har redan innan jag hörde detta om Halvdan, haft en teori om att samma sak skedde med Vidrik. Flera platser gör nämligen anspråk på att ha hans begravningsplats, som Skåne tror jag, och så även en plats i Norge.

Någon jag läste om tyckte att detta var ett problem, och att man därför inte kunde vara säker på att någon plats var Vidriks begravningsplats. Men med vetskap om hur de gjorde med Halvdan Svartes kropp blir saken ganska klar, och problemfri, om nu någon hakat upp sig på det.

Vi här i Stenungsund kan frimodigt göra anspråk på att ha en av de historiska europeiska sagohjältarnas begravningsplats, sonen till Verland Smeden, sonson till Vade Rese.

Leif Liljeström