Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kanske det blir ett självmål – då är det katastrof

I dagligt tal har vi kris i fotbollslaget och det blir katastrof om målvakten missar bollen från egna laget. Det är inte förvånande att ordet klimatkris har så svårt att få mentalt fäste, skriver insändarskribenterna.

Klimatkrisen är ännu inte vedertagen på samhällsnivå. Den nämns inte av MSB i deras beskrivning av vad som kan vara en kris på annat sätt än som extremt väder.

Kan det vara därför klimatkrisen har så svårt att bli allmänt accepterad.

Vid en sökning på nätet efter ”vad är en kris” ger MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) följande information:

En kris hotar grundläggande funktioner som får så stora konsekvenser att samhället inte fungerar som det ska.

En extraordinär händelse innebär en allvarlig störning i viktiga samhällsfunktioner. T.ex. extrem väderlek.

För att lindra konsekvenserna av en kris måste vi kunna fortsätta att leva så normalt som möjligt, även om samhället inte fungerar som vanligt på grund av störningar.

Kanske ska vi förstå avsaknad av krismedvetande om klimatet utifrån denna text. MSB har skapat sig en tolkning av ordet kris som blir gällande. Klimatkrisen blir ett antal extraordinära händelser. Händelser som myndigheterna kommer att lösa för att invånarna i landet ska kunna leva så normalt som möjligt.

I dagligt tal har vi kris i fotbollslaget och det blir katastrof om målvakten missar bollen från egna laget. Det är kris i relationen osv. Begreppet kris har i svenska språket tyvärr alltför många valörer. Det är inte förvånande att ordet klimatkris har så svårt att få mentalt fäste.

Man skulle kunna förvänta sig att myndigheterna på något sätt tagit lärdom av den nu pågående pandemin. Då hade MSB sannolikt försökt påverka till att åtminstone förstå ordet ”Beredskap”, som dessutom ingår i myndighetens namn. Många har raljerat över uttalandet ”Vi såg det inte komma”. Det är ändå inte ganska blygsamt jämfört med ”Vi vill inte se och vi vill inte förstå att det kommer”.

Samhället/myndigheterna vågar alltså inte och vill inte säga att vi medborgare måste ändra beteende för att minska planetens uppvärmning.

MSB och det offentliga Sverige vill inbilla oss att vi kan fortsätta att leva som vanligt. Tillväxten ska pågå som vanligt, dvs. i all oändlighet. För att detta ska kunna ske behövs ett tillskott av energi, mineraler och mat som vi inte kan föreställa oss. Kanske inte ens vill föreställa oss.

Det ser dystert ut. Kanske det blir ett självmål. Då är det katastrof.

Klimatgruppen på Tjörn