Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Undervisning. Bild: Stefan Bennhage
Undervisning. Bild: Stefan Bennhage

Lärarna flyr Skärhamns skola

Rektorn sätter sig över såväl grundlagen som riktlinjer från regeringen. Inte kan väl dessa arbetsuppgifter ingå i en rektorstjänst i Skärhamn? frågar sig insändarskribenten.

Det är med sorg som vi nu bevittnar hur Skärhamns skola bokstavligen töms på kompetenta och omtyckta pedagoger.

Skolan körs rakt ner i den absoluta botten. Fram tills idag har två pedagoger sagt upp sig och ytterligare en handfull söker aktivt nya tjänster. Anledningen? En rektor som inte bara tänker genomdriva en omorganisation där pedagogernas åsikter inte alls har tagits med i beräkningen utan också med anledning av den auktoritära styrning som rektorn bedriver.

Att uttrycka att pedagogernas åsikter är oväsentliga är högst olämpligt men att uttrycka att pedagogerna inte ska föra samtal med vårdnadshavare om sin oro inför de beslut rektorn tänker fatta är inget annat än en kränkning av den grundlagsskyddade yttrandefriheten. Är det ett beteende som rektorns arbetsgivare kan ställa sig bakom? För just yttrandefriheten inom skolan, som är en offentlig förvaltning, är särskilt stark!

När det sedan kommer till de risk- och konsekvensanalyser som ska göras vid en större omorganisation så valde rektorn att helt enkelt frångå en sådan analys som omfattar barnen. Detta trots att barnkonventionen idag är svensk lag och detta trots att regeringen faktiskt när det gäller barnets bästa har uttryckt att vid större besparingar ska särskilda barnkonsekvensanalyser göras.

Rektorn sätter sig alltså över såväl grundlagen som riktlinjer från regeringen.

Inte kan väl dessa arbetsuppgifter ingå i en rektorstjänst i Skärhamn?

Malin

Rektorn svarar direkt:

LÄS MER: Det är förståeligt att oro och frågor uppstår