Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Lönerna måste höjas och arbetstiderna ses över

För att alla ska kunna leva på sin lön behöver lönerna höjas och arbetsmiljön och arbetstider vara rimliga så att alla orkar jobba heltid, skriver insändarskribenterna med anledning av en tidigare publicerad insändare från Kommunal STO:s sektionsordförande Petra Eklund.

Svar på insändaren Stryk ordet fattigpensionär ur SAOL.

Vi i Vänsterpartiet har i vårt förslag till budget för Västra Götalandsregionen 2022 -2024 en låglönesatsning som skulle gå till Kommunals avtalsområde. Vi satsar på tre år en nivåhöjning med 850 miljoner kronor på jämställda löner och på dem med låga löner.

Det är nästan alltid medlemmar inom Kommunal som har de lägsta lönerna. Det är undersköterskor och i än högre grad de som jobbar inom lokalvård, kök, vaktmästeri och tvätteri. För att alla ska kunna leva på sin lön behöver lönerna höjas och arbetsmiljön och arbetstider vara rimliga så att alla orkar jobba heltid.

Precis som Kommunal skriver i sitt öppna brev så har det moderatledda styret av Västra Götalandsregionen också de satsat pengar på högre löner, om än inte lika mycket som Vänsterpartiet. Men de har valt prioriteringen ”jämställda och konkurrenskraftiga löner”.

Med jämställda löner avses utifrån regionens arbetsvärdering sjuksköterskor, barnmorskor, specialistsjuksköterskor med flera och där är vi överens med dem. De ska inte lönediskrimineras. Men med konkurrenskraftiga löner avses att regionen ska ha löner som är i nivå med andra regioners löner. Det kan ju uppfattas som rimligt, men i realiteten är det en satsning på stora höjningar av läkarnas löner och i stort sett inget på Kommunals grupper.

Visst skall alla anställda ha en god löneutveckling och Vänsterpartiets budget ger genom satsningar på sjukvården det utrymmet. Men med våra riktade lönesatsningar väljer vi i Vänsterpartiet i stället att prioritera Kommunals låglönegrupper och jämställda löner.

Västra Götalandsregionen har ett blågrönt, moderatlett styre, för så har medborgarna röstat. Vårt budgetförslag föll i det regionfullmäktige den 7-8 juni som behandlade frågan om budget för 2022-2024. Men om drygt ett år är det val igen!

Eva Olofsson, regionråd (V)

Carina Örgård, regionrådsersättare (V)

Jan Alexandersson, regionrådsersättare (V)