Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Skolans kvalitet måste stå i centrum för skoldebatten

Hellre några minuters längre väg till en skola med hög kvalitet än till en mer näraliggande som inte kan ge våra ungdomar de bästa förutsättningarna, skriver insändarskribenterna.

Debattens vågor går höga om den framtida skolstrukturen på Tjörn. Inget konstigt med detta, då det ju är bra om de olika partierna visar vad de vill och varför man ser den eller den lösningen på hur vi bygger framtidens skola på Tjörn på bästa sätt.

Skolan på Tjörn kan känna stolthet över att man under många år kunna visat på bra resultat. Vi är långt upp på den övre delen i tabellen över regionens kommuner, och många kan glädjas åt detta. Inte minst de ungdomar som haft förmånen att gå i en skola som skapat förutsättningarna för goda resultat. På så sätt har skolan lagt en god grund för vidareutbildning och möjligheter för ett bra liv med bra arbete och goda försörjningsmöjligheter

Slutsatsen av detta tycker vi är att just kvalitets -och pedagogikfrågorna måste vara det som främst är vägledande i diskussionen om hur vi skall forma den kommande skolstrukturen. Detta givetvis också med hänsyn tagen till ekonomin.

Då vi skall forma denna skola måste vi pröva hur olika alternativ kan säkra just kvaliteten och dess pedagogik. Vi bör också begrunda att vi är en liten kommun som troligen inte långsiktigt har råd att dubbel bygga exempelvis högstadieskolor på två helt avskilda platser.

Skolan på Tjörn kännetecknas, förutom av goda resultat, också av att lokalkostnaderna är förhållandevis höga per elev. Detta borde ju vara en klar signal och viktig parameter om att vi framledes behöver koncentrera byggandet. Genom att, som vi moderater vill, satsa på en väl utbyggd högstadieskola i Häggvall, så kan vi få råd att kraftsamla kring ett antal saker som blir för dyra att bygga på två platser på Tjörn. De resurser som då frigörs kan vi till stora delar satsa på det allra viktigaste nämligen skicklig skolledning och inspirerande behöriga lärare. Vi moderater menar att just dessa två saker är helt avgörande för framtida resultat och kvalitet i undervisningen.

Då kommer kanske frågan om inte denna koncentration av högstadieutbildningen innebär något längre reseavstånd för vissa elever. Jo, det skall man vara uppriktig med att för en del elever blir det några km längre skolväg och några minuter längre tillsammans med kompisar på väg till och från skolan.

Men vi moderater gör detta val. Hellre några minuters längre väg till en skola med hög kvalitet än till en mer näraliggande som inte kan ge våra ungdomar de bästa förutsättningarna till den bästa starten för framtida lärande och arbete.

Uppriktigt sagt tycker vi inte detta val är så svårt. Att få en god start på ett förhoppningsvis rikt liv är ju vad alla ungdomar och deras föräldrar önskar sig.

Om vi nu håller med om detta, borde vi som politiker arbeta för en skolstruktur som har de bästa möjligheterna att förverkliga just detta. Vi moderater kommer att göra det. Kan vi hoppas och tro att vi får fler med oss på denna så oerhört viktiga kvalitetsresa?

Moderaternas fullmäktigegrupp på Tjörn