Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Slöseri med skattepengar och mänskligt lidande

Det vore mycket bättre om C på Tjörn faktiskt ägnade sig åt saker de faktiskt kan förändra – och mitt förslag är skolan, skriver Ludwig Andréasson.

Svar på insändaren Tillräckligt illa med brottsligheten på Tjörn. Det är nog första gånger jag kan säga att jag håller med Frank Holvik i hans analys om brottsligheten. Precis som Frank Holvik ser jag att det i dag saknas en grundläggande respekt gentemot medmänniskor i allmänhet och äldre personer i synnerhet.

Om en äldre person skulle be en yngre person att ta ner fötterna från sätet i bussen, är det inte en självklarhet att den skulle göra det. Med det sagt kan man för den sakens skull inte dra alla ungdomar över en kam – det är ofta de som inte sköter sig som får mest uppmärksamhet. Men att bara peka på ett problem, som Holvik gör i sin text, löser sällan något problem.

Jag vill inte på något sätt förminska betydelsen av polisnärvaro i samhället, men på vilket sätt kan C på Tjörn göra så att den ökar?

Det vore mycket bättre om C på Tjörn faktiskt ägnade sig åt saker de faktiskt kan förändra – och mitt förslag är skolan. En bra och lärorik skolgång kan vara den bästa preventiva åtgärden mot alla de saker Frank Holvik tar upp.

Det räcker förstås inte bara med en skola. Den behöver fyllas med lärare, pedagoger, speciallärare och andra vuxna. Det är dock inte helt gratis, utan kräver att politiken skjuter till resurser för att de ovan nämnda professionerna kan göra det de är bäst på – utbilda och fostra våra barn att bli kunniga, demokratiska och självständiga medborgare.

Så mitt tips till C är att våga satsa på skolan, ha ambitionen att se varenda unge och låt skolan vara den plats som förhindrar ungdomar att hamna på glid. Genomförs detta; kommer behovet av ordningsvakter och polisiär närvaro att minskar.

Den inställning C har är både ett slöseri med skattepengar och mänskligt lidande, i stället för att försöka bota symptomen, bota grundorsaken och våga satsa på skolan.

Ludwig Andréasson