Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Arkivfoto
Bild: Arkivfoto

Sotande fackling har ingenting att göra med säkerheten

Att sota vid fackling är klart lagstridigt och man utsätter sin omgivning för starkt cancerframkallande ämnen och ett kraftigt nedfall som innehåller många lagstridiga och ytterst farliga ämnen, menar insändarskribenterna.

Då var det dags igen, i lördags sotade krackern på eftermiddagen och i måndags morse var det enorma sotmoln som kom från polyetenfabriken.

Vi har förståelse för att allmänheten – och nu också polisen – uttalar sig vitt och brett, men tyvärr okunnigt om sotande fackling.

Det som gör oss förtvivlade och förbannade är kommentarerna från fabriken/crackern, som medvetet sprider vilseledande uppgifter, för att förtiga att man har en utrustning som tekniskt är undermålig. How dare you!

Låt oss säga det en gång till klart och tydligt: Sotande fackling har ingenting att göra med säkerheten!

Att sota vid fackling är klart lagstridigt och man utsätter sin omgivning för starkt cancerframkallande ämnen och ett kraftigt nedfall som innehåller många lagstridiga och ytterst farliga ämnen. Många av dessa är DNA- påverkande, det vill säga, inte bara närboende utan även deras barn och barnbarn kan drabbas av cancer.

En säkerhetsfackling skall ske med ren flamma utan sot (renhetsgrad min. 99,5 procent)!

Har man tillräckligt med brännluft, det vill säga tillräckligt stor fackelkapacitet, är detta absolut inget problem. Borealis saknar adekvat utrustning, då man håller fast vid facklorna man fick installerat för 60 år sedan. Samma fackelsystem, som kom från Houston/Texas belades där för en tid sedan med vite om flera miljoner US-dollar på grund av sotande fackling.

Borealis ägare, OMV gör reklam för att deras facklor inte syns, inte hörs och återvinner energi. Så ser tidsenliga fackelsystem ut. Detta är den säkerhet vi vill att Borealis installerar!

Det är annonserat av Miljödomstolen att det skall hållas informationsmöte om detta inom kort (försenad på grund av pandemin). Det skulle vara trevligt, om alla ni – som har åsikter – kommer dit och informerar er, därför görs dessa tillställningar. Vi kommer vid tillfället att visa hur ett fackel- och säkerhetssystem för en modern och miljömedveten industri skall se ut.

Enbart miljövänliga produktionsenheter har en framtid. Även ledande befattningar inom Borealis vill ha ren luft och inte sotande fackling!

Arbetsgruppen för sotfri luft