Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tjörns kommun stödjer inte hotellnäringen på sin egna ö

En ständig korttidsuthyrning året runt med miljonomsättning kan knappast vara andemeningen med att hyra ut sitt sommarhus några veckor om året för att kunna tjäna några extra kronor, anser insändarskribenten.

Tjörns byggnadsnämnd tillåter att privatpersoner hyr ut sitt sommarhus inom detaljplanerat område märkt B (bostadsändamål) för kontinuerlig korttidsuthyrning, året runt.

Du får hyra ut ditt hus en-tre gånger i veckan hela året till 6-15 besökare per natt, omsätta cirka en miljon kronor och ta in 800 hyresgäster per år. Flera hundra besöksbilar kommer utan att kommunen kallar detta för näringsverksamhet.

De privatpersoner som hyr ut behöver inte betala samma skatt, inga extra sopavgifter, behöver inga brandföreskrifter, behöver ej betala för vägslitage och nyttjar befintliga P-platser i områden etc, vilket inte hotell, vandrarhem och pensionat klarar sig ifrån. Kalla det för konkurrens på lika villkor, knappast!

Uthyrning är givetvis okej några veckor om året, men en ständig korttidsuthyrning hela året runt med miljonomsättning kan knappast vara andemeningen med att hyra ut sitt sommarhus några veckor om året för att kunna tjäna några extra kronor. Med dessa volymer måste man beteckna det som en ren näringsverksamhet, där tillstånd måste sökas för att bedriva den samma, precis som alla hotell, pensionat och vandrarhem på Tjörn måste göra.

Det är givetvis bra för konsumtionen med alla dessa besök på Tjörn, men låt oss stödja vår egen näringsverksamhet på Tjörn, så att våra hotell, vandrarhem och pensionat får chans att konkurrera på lika villkor, som i mitt exempel ovan så att jobben stannar kvar på Tjörn och våra företag får chans att överleva.

Leif G