Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vad har hänt med Tjörns skolor?

För inte så många år sedan var Tjörns skolor rankade bland de bästa i Sverige. Andra kommuner gjorde då studiebesök till Tjörn för att se och lära. Nu lär det inte vara någon som besöker oss för att hitta det goda exemplet, skriver insändarskribenten.

För två sedan togs beslutet av den styrande konstellationen på Tjörn – beslutet att dra skolan genom ett stålbad utan motstycke. Detta trots kraftiga protester mot förslaget från föräldragrupper, skolpersonal och andra politiska partier. Det skulle sparas in cirka 30 miljoner kronor ur en skola som redan var underfinansierad och lågt räknat ett femtiotal tjänster skulle bort.

Nu börjar vi se resultatet. Vissa slår sig för bröstet och säger att skolan går med ”vinst” medan andra är helt förtvivlade när de ser skolresultaten.

För inte så många år sedan var Tjörns skolor rankade bland de bästa i Sverige. Andra kommuner gjorde då studiebesök till Tjörn för att se och lära. Nu lär det inte vara någon som besöker oss för att hitta det goda exemplet. Vi ligger i dag på cirka 180:e plats och det är fortfarande en negativ trend och i statistiken över hur mycket läromedel vi lägger på Tjörns elever ligger vi bland de sämsta i Sverige.

Tryggheten verkar också vara ett problem då vi i pressen kan läsa om mobbing och misshandel i skolan, man kan även läsa om starkt missnöje från föräldragrupper om den bristfällig kommunikation som råder mellan föräldrar/skola.

För några veckor sedan fick jag en genomgång av barnhälsovården i regionen och det visade sig att på vissa punkter stack Tjörn ut på ett negativt sätt och man var mycket besvikna på att Familjecentralen på Tjörn stängt ned. Detta skedde då skolan skulle spara pengar och man sade upp hyresavtalet för Familjecentralen, vilket innebar ett stort bakslag för den tidiga förebyggande verksamheten.

Nu gjordes ett försök att stoppa den negativa trenden och skjuta till 5 miljoner extra till skolan, i samband med man nu sitter och planerar inför hösten. Majoriteten var enig om att skolan behöver pengar men ansåg att det inte är någon brådska, vilket skapar frågetecken. Vi lever som det syns i olika verkligheter, det är konstigt att moderpartierna för våra styrande partier alla säger att de vill satsa på skola.

Göran R Hermansson (S)