Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Anders Holmer
Bild: Anders Holmer

Varken vän eller ovän till det militära försvaret

Går vi mot ljusare tider är inte behovet av ett omfattande försvar ekonomiskt försvarbart, och i mörkare tider är man naiv om man inte börjar skala upp vårt gemensamma försvar, anser insändarskribenterna.

Replik på insändaren ”Socialdemokraterna på Tjörn vill nu framställa sig som vänner till vårt militära försvar”

Socialdemokraterna på Tjörn vill varken framställa sig som vän eller ovän till vårt militära försvar. I den bäst av världar hade vi inte behövt något försvar eller behöva försvara oss. Men så är inte fallet, det är ett faktum som många håller med oss om.

Efter 1989, då muren föll, såg maktförhållandena och de politiska spänningarna annorlunda ut i världen. Vi som parti var av den uppfattningen och är än i dag att vårt militära försvar skall utgå ifrån de utmaningar och det säkerhetspolitiska läget som finns vårt närområde som omvärld. Går vi mot ljusare tider är inte behovet av ett omfattande försvar ekonomiskt försvarbart, och i mörkare tider är man naiv om man inte börjar skala upp vårt gemensamma försvar.

Det finns dock vissa reformer som inte skulle dragits tillbaka eller gjordes för snabbt. Det är vår uppgift som parti att ta lärdom av de misstag som gjordes då och föra med oss i framtida beslut.

Det är dock ett faktum att några av de mest nödvändiga reformerna på området antingen åter- eller tillkommit sedan 2014. Om Alliansen höll frågan så högt, varför hände inget mellan 2006 - 2014? Värnplikten beslutades att vara vilande 2010, men 2014 återuppväckte den S-ledda regeringen den återigen med samma pliktkrav för män som kvinnor. Med det sagt finns det flera av de reformer som presenterats, som fått stor majoritet av övriga partier i riksdagen. Det har fastslagit att vi inte kan utesluta ett väpnat anfall mot Sverige och därför agerar vi och presenterar förslag för att rusta upp vår gemensamma försvar.

Vår försvarspolitik utgår inte från våra önskningar, vi utgår från vad som sker i vårt närområde och omvärld för att sedan sätta in åtgärder samt ge förutsättningar för anställda inom försvarsmakten att göra sitt jobb och skydda vårt land.

Socialdemokraterna Tjörn