Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vilket hot kan uteslutas?

Enkla fakta borde stämma till eftertanke. Rysslands befolkning uppgår till högst 150 miljoner. Natostaternas befolkningar är cirka fem gånger större, skriver insändarskribenterna.

Socialdemokraterna på Tjörn motiverar sitt stöd till fortsatt svensk upprustning med att militärt anfall mot Sverige inte kan uteslutas. Samtidigt har vi andra hot som redan är akuta och så överhängande att människor dagligen dör i tusental och i hundratusental måste fly från sina hemländer.

De hoten är till största delen skapade av den livsstil som det utvecklade västerlandet har grundlagt på 1400-talet och utvecklat via massmord och utplundring av omvärlden i accelererande takt från 1800-talet till idag.

Instrumentet som möjliggjort detta är militärmakten, byggd bl a på rasistiskt tänkande. Drömmen om världsherravälde driver fortfarande USAs och Västeuropas agerande via Nato. I detta maktspel är Sverige inlemmat.

Via påhittade ryska hot mot Östersjöområdet pågår en mobilisering för anfallskrig mot Ryssland. Svenska folket matas med demonbilder av Putin och rysk upprustning. Enkla fakta borde stämma till eftertanke. Rysslands befolkning uppgår till högst 150 miljoner. Natostaternas befolkningar är cirka fem gånger större. Natos samlade militärbudget överskrider 1000 miljarder dollar. Rysslands når strax över 60 miljarder dollar. (som Englands eller Frankrikes)

Till skydd för sitt enorma landområde har Ryssland 800 000 man i vapen. EU har 2 miljoner man till solidariskt skydd för sitt betydligt mindre område. En mardröm för USA vore ett fredligt ömsesidigt beroende mellan Ryssland och EU. Redan dessa få fakta ställer frågan om någon på allvar tror att ryssar är så tokiga att de vill hota Östersjöområdet? Deras strävan är att hålla Nato borta från närområdet på andra sidan gränsen, just nu från Ukraina, som Nato 1991 lovat att hålla sig borta ifrån, ett löfte som sedan länge är brutet.

Rysslands enda säkerhet mot Natos anfallsplaner är kärnvapnen. Ska vi med vårt intensifierade Natosamarbete driva fram det kriget? Eller ska vi med all kraft ställa om Sverige till fredspolitik och ekologisk självförsörjning med mat och energi i kampen mot klimatförändringen som redan pågår? Upprustning för Natos krig och klimatets krav är oförenliga. Vad väljer ni, Socialdemokrater på Tjörn?

ERNI & OLA FRIHOLT