Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Den här artikeln kan bara du som prenumererar läsa.

Jacob Humlen: Ett hundgöra att hitta vatten

Att kunna upptäcka vattenläckor snabbt visserligen bra, men det löser ju inte grundproblemet. Åtminstone inte med mindre än att Bruno illa kvickt lär sig att dra rör, skriver Jacob Humlén.

För några veckor sedan skrev vi om problemet med de ständigt återkommande vattenläckorna på Tjörn. Då hade Höviksnäs precis drabbats. Veckan innan var det Rönnängsområdet. Tidigare i vintras Skärhamnsområdet (förutom själva tätorten) och början av februari inträffade en större läcka som lokaliserades till centrumhuset i Kållekärr.

I fjol behövde 23 läckor åtgärdas.

LÄS MER: Ständiga vattenläckor på Tjörn efter bristande underhåll

Samhällsbyggnadschef Marie-Louise Bergqvist berättade i artikeln att många av vattenläckorna berodde på eftersatt underhåll.

– Tyvärr är det så, men nu arbetar vi efter en plan som sträcker sig över tio år för att åtgärda vattenledningarna. Det tar tid eftersom vi har 55 mil ledningar, sa hon.

Men i veckan kom en nyhet som skulle ha fått mig att vifta glatt på svansen om jag haft någon: Tjörns kommun hoppas inom kort att kunna hitta läckor både snabbare och effektivare – tack vare cockerspanieln Brunos utsökta luktsinne.

Han har under de senaste månaderna tränats i den ädla konsten att kunna skilja dricksvatten från havsvatten, sjövatten och annan fukt i terrängen.

LÄS MER: Bruno ska sniffa sig till vattenläckor på Tjörn

– Nu tränar vi på att hitta doftbilden från undersidan. Vissa ledningar ligger ju på tre meters djup och vi håller på och kollar hur djupt han kan ta och vilka material han kan ta, alltså i vilket markbädd, berättar sökhundsföraren Susanne Kihl som också intygar att arbetet ”går framåt”.

Förhoppningen är att Bruno ska kunna kallas in i skarpt läge redan i sommar.

Samtidigt ska Tjörns kommun naturligtvis ta det lite försiktigt med svansföringen. Va-taxan är en av de högsta i hela landet. Och att kunna upptäcka vattenläckor snabbt visserligen bra, men det löser ju inte grundproblemet. Åtminstone inte med mindre än att Bruno illa kvickt lär sig att dra rör. Och det är kanske lite väl mycket begärt av en hund trots allt.

Till sist: Flera av er har frågat var lagfarterna – alltså köpta och sålda fastigheter – har tagit vägen på vår sajt. Jag kan försäkra er om att det inte har varit någon hund begraven i samband med försvinnandet. Det har helt enkelt dröjt att få dem på plats på vår nya sajt och app – men nu finns de där! Du hittar samtliga lagfarter en bit ner på förstasidan. Är du bara intresserad av lagfarter från en specifik kommun så klickar du först in dig på respektive flik för Stenungsund, Tjörn eller Orust och scrollar dig sedan nedan ner till rätt ruta.