Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tony Balogh: Jag erkänner – jag vet inte ett skvatt om Stenungsunds IF 2021

Jodå, jag har pratat med föreningsfolk, ledare samt några spelare och jag såg den första och sista träningsmatchen i tisdags kväll. Men faktum kvarstår: jag har ingen aning om hur det kommer att gå för Sif säsongen 2021. Å andra sidan tror jag ingen vet hur det kommer att gå.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Covid-19 kastade sin långa skugga över division 2 säsongen 2020 som blev halv med bara elva matcher. Även om mer än halva befolkningen i skrivande stund snart har fått minst en spruta påverkar pandemin även säsongen 2021.

Positivt är att division 2 kommer att spelas i sin helhet. För Stenungsunds del med start idag hemma mot seriefavoriten IK Oddevold.

Men eftersom serien består av 15 lag är det många matcher som ska spelas. Hela 28 stycken från och med idag och fram till sista omgången i slutet av november.

Det är två färre än exempelvis herrallsvenskan som ju varit igång sedan början av april. Mycket fotboll blir det för spelare i tvåan som har fotboll som allt annat än ett yrke och som dessutom ska balansera arbete och/eller skola samt familj och relationer.

Men till skillnad från elitfotbollen, som under försäsongen fått spela såväl träningsmatcher som tävlingsmatcher i Svenska cupen, så har lagen i division 2 bara kunnat ägna sig åt att träna fotboll. Tisdagens kamp på Nya Sifgården var den första och enda på flera, flera månader.

Att med ledning av detta kunna avge en kvalificerad gissning om hur det ska gå i årets serie är vanskligt. Den som påstår sig ha ”koll” vill jag i så fall ställa en enda fråga: exakt vad baserar du det på?

Träningsmatcher brukar vara en god indikation på hur det står till i ett lag. Vilka lagdelar fungerar respektive inte? Ser det ut som att spelarna i alla lägen vet vad de ska göra? Kommer elvan till avslut och förvaltar man dem inte bara på utan också i mål?

Av den startelva som inledde respektive avslutade tisdagens match är Richard Nordlund en säker och given sista utpost (han gick av med tio minuter kvar att spela efter en känning i ryggen, då ledde Sif med 2–1), mittbacksparet bör antagligen heta Adam Bergholtz och Filip Samuelsson, på mittfältet kommer Martin Cruz Aliaga att vara en för motståndarna oberäknelig kreatör av rang och i anfallet verkar Gustav Kjellström ha hur många maxlöpningar i kroppen som helst utan att han – verkar det som – knappt blir trött. Dessutom har han en kvalitet som är väsentlig: han gör mål!

Här ovan finns början till en bra centrallinje som kan byggas på med spelare som var med 2020 och spelare som är nya för 2021.

Kruxet eller snarare kruxen är två.

Krux ett: laget har bara en träningsmatch bakom sig innan det är skarpt läge.

Krux två: Sif är kanske säsongen 2021 ett bättre lag men de övriga 14 lagen kan ju också ha blivit bättre.

I synnerhet IK Oddevold, som Sif möter i eftermiddag, bör ha blivit bättre. De har satsat och bland annat värvat Imer Beqiri från Sif. Uppenbarligen har laget från Uddevalla en kassakista som är lite större än alla andra klubbars. De borde som sagt vara bättre men samtidigt kan favoritskap vara svårt att bära.

Med allt detta sagt: jag vet inte ett skvatt om Sif säsongen 2021. Men det ska bli kul att se dem spela om det.