Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Kurrelina äter frukost hos Margareta varje dag

Nästan varje dag, i över två års tid, har Margareta och Hasse Källövik fått besök av den tama ekorren Kurrelina.
– Hon är så rolig, hon kommer då jag ropar på henne och äter jordnötskärnor direkt ur handen, berättar Margareta Källövik.

Den tama ekorren har blivit lite av en kär familjemedlem som varje morgon, sedan nära två och ett halvt år tillbaka, kommer för att äta frukost hos paret i Skärhamn.

Det var därför Margareta Källövik med sorg i hjärtat en morgon i vintras upptäckte en påkörd, död ekorre på trottoaren nära bostaden.

– Det var så sorgligt, jag blev verkligen jätteledsen över att ha trott mig förlorat vår fina Kurrelina, som vi döpt henne till. Min dotter köpte till och med en ekorre i betong till mig som tröst för att jag var så ledsen, berättar Margareta Källövik.

Sorgen förbyttes i glädje

Sorgen förbyttes sedan i glädje när ekorren plötsligt satt där som vanligt och väntade på paret för att få sin frukost, i form av skalade jordnötskärnor och frön, några dagar senare.

– Jag blev så himla glad, för hon är ju så rolig. Hon kommer då jag ropar på henne och hoppar runt fötterna när vi är ute på altanen. Jag märker också att hon vet var maten finns, då jag ibland sett fotspår efter henne i snön när hon besökt oss innan vi själva vaknat. De leder raka vägen till uterummet där vi förvarar burken med frö, som hon sedan plockar och äter direkt ur handen på oss.

Mat till eventuella ungar

Under årens lopp har Margareta tagit mängder med bilder och filmer på sin snabbfotade och långsvansade kompis, som hon tror också kommer ibland för att hämta mat till eventuella ungar.

– För vi har kommit fram till att hon verkligen är en hon och troligen hade ungar i alla fall förra sommaren då vi upptäckte att hon hade små tuttar när hon tappat sin vinterpäls, berättar Margareta med ett skratt.

Många hjärta-lajks

Och det är inte bara Margareta och Hasse som verkar gilla Kurrelina. Efter att Margareta Källövik lagt ut ett filmklipp på henne i facebookgruppen Vi som bor på Tjörn haglade hjärta-lajksen in.

LÄS MER: Tjörns lokala facebookgrupp växer så det knakar

Många av de som kommenterat inlägget berättar också om egna erfarenheter av ekorrbesök, eller avsaknaden av de samma.

Margareta Källövik själv hoppas att Kurrelina ska fortsätta att besöka henne och Hasse länge till.

– Sedan vore det ju väldigt roligt om hon också skulle ta med sig någon av sina eventuella ungar. Fast det vet vi ju inte om hon har några i år. Vi har aldrig sett dem själva och vet inte heller var Kurrelina bor, men jag skulle tippa på någonstans i skogen här bakom vårat hus.