Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jacob Humlén.
Jacob Humlén.

Jacob Humlen: När livet vänder

Har du eller någon du känner varit med om något som ställt allt på ända? Plötsligt förlorat en anhörig, vunnit tio miljoner på Lotto, blivit svårt sjuk eller lämnat ett toppjobb för stillheten på landet? Och kan du i så fall tänka dig att dela med dig av din historia?

Vi har alla några stycken var – nyckelögonblicken som fick våra liv att plötsligt ta en ny riktning. För vissa har dessa ögonblick varit enormt tydliga och dramatiska, för egen del mer lågmälda. Jag tänker framför allt på två.

Dels när jag kring millennieskiftet bestämde mig för att trots allt söka till den där journalistutbildningen på Ljungskile folkhögskola. Visst hade jag funderat på yrket till och från även tidigare, men jag kunde egentligen precis lika gärna gjort något helt annat. Egentligen var det nog folkhögskolelivet som lockade mer än själva utbildningen. Sedan gick ett halvt yrkesliv på en sekund och mina arbetsdagar är fortfarande fyllda av bokstäver.

Mitt andra nyckelögonblick är en klassiker: Jag blev kär. Hade jag inte gått in i just den butiken just den sommardagen 2002 så hade livet sett helt annorlunda ut. Min dotter hade inte fyllt sju år i går (grattis Meya!) och min son hade inte haft sina mörka ögon.

Men båda dessa nyckelögonblick fick jag i alla fall delvis vara med och påverka genom aktiva val.

Det fick inte Catharina Rutgersson när hon – som så många gånger förr – var ute och cyklade med vännerna i CK Sundet för knappt ett år sedan. Just denna gång gick allt fel. I närheten av Torps kyrka på Orust var det stora hål i marken och livet förändrades i samma ögonblick som Catharina fick tvärstopp, gjorde en kullerbytta över styret och landade på huvudet.

Sedan dess har hon fått lära sig gå på nytt och kämpat hårt för att kunna få en fungerande vardag.

– Teoretiskt sett borde du inte ens har överlevt den här skadan, har hennes läkare berättat.

Men det gjorde hon. Och inte nog med det; mindre än ett år efter den våldsamma kraschen förändrades livet ännu en gång när hon blev mamma.

– Det har varit jobbigt psykiskt att i och med skadan förlora mycket av mitt gamla liv, men att den lilla killen var på väg var något positivt att se fram emot, berättar hon i Tony Baloghs fina reportage.

Intervjun är den första i vår nya artikelserie ”När livet vänder” som handlar om just det – ögonblicken som förändrar våra liv och vad som händer sedan.

Vi vill gärna göra serien tillsammans med er. Har du eller någon du känner varit med om något som ställt allt på ända? Plötsligt förlorat en anhörig, vunnit tio miljoner på Lotto, blivit svårt sjuk eller lämnat ett toppjobb för stillheten på landet? Och kan du i så fall tänka dig att dela med dig av din historia? Mejla oss på [email protected]