Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Den här artikeln kan bara du som prenumererar läsa.

Jacob Humlen: Svinbra med en gratis hobby

Förmodligen är det kommunens fel (oavsett i vilken sådan man nu råkar bo), men det kan också vara sossarnas, riksbankschefens eller varför inte kungahusets? skriver Jacob Humlén.

Hur reagerar du om du hittar något kul att göra, något som kanske till och med kan bli en ny hobby – men där de yttre förutsättningarna saknas för att du ska kunna utöva det?

Ett populärt alternativ är att gnälla och peka finger. Förmodligen är det kommunens fel (oavsett i vilken sådan man nu råkar bo), men det kan också vara sossarnas, riksbankschefens eller varför inte kungahusets? Det är i alla fall inte vårt eget fel, det är då ett som är säkert.

Eller så gör man som Benjamin Bornfleth. Han upptäckte att discgolf – golf med en frisbee – var himla kul, men det fanns ju ingen bana på hela Orust. Då agerade han tillsammans med familjen; köpte in begagnade korgar och fixade en egen bana som nu är öppen för alla som vill spela – helt gratis.

LÄS MER: Familjens initiativ: Fixade discgolfbana på Orust

Så snart jag får möjlighet så tänker jag själv ta mig en tur dit. Jag begick discgolfpremiär så sent som i höstas och kan intyga att det både är roligt, coronasäkert och något som alla kan vara med på. På köpet för man frisk luft, social samvaro och en anledning att röra på fläsket.

På tal om fläsk så vill jag rekommendera Erika Olofssons reportage om grisarna i Kollungeröd. Oemotståndligt söta varelser, de där.

LÄS MER: Grisarna i Kollungeröd har det grymt bra

Jag är delvis uppvuxen på landet och hade i perioder ett gäng söta små svin i min närhet (och då syftar jag i första hand inte på mina tre småsyskon). Grisuppfödaren Andreas Bengtsson berättar att grisar är väldigt renliga och jag hjälper gärna till att slå hål på myten om motsatsen. Att de ofta rullar sig i lera beror exempelvis inte på att de gillar smuts utan på att de vill skydda sig från sol och insekter. Lerans svalkande effekt är naturligtvis behaglig för ett djur som inte kan svettas mer än genom trynet. Uttrycket ”svettas som en gris” tycker jag därför att vi begraver omgående.

Lite småsvettigt var det däremot för snart tre veckor sedan när vår nya sajt och nyhetsapp lanserades. Teknikskiften är alltid en rysare men allt har flutit på oförskämt bra och mottagandet från er läsare har varit väldigt positivt.

Många av er har redan laddat ner vår nya app och antalet användare fortsätter att öka för varje dag.

Du som ännu inte har haft tid eller lust – ge det en chans vet jag! Om du nu ändå prenumererar på tidningen så är det väl lika bra att få maximalt med pang för pengarna? Och maximalt med gris – för läser du nämnda grisreportage digitalt så kan du även se ett kort videoklipp på grisarna i Kollungeröd.