Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Tack för att du läser Lokaltidningen STO

Blev av med jobben i krisen — nu driver mor och dotter eget företag

När coronapandemin gjorde att mor och dotter Marianne och Jennifer Hedenberg förlorade sina städjobb på Nösund havshotell bestämde de sig för att starta ett eget företag. Tack vare pandemin tycks behovet av städhjälp hemma bara öka och öka.
— Det är ovanligt bra efterfrågan måste jag säga, säger Jennifer.

I vintras var det mest på skoj när Marianne föreslog att de skulle starta eget. ”Visst, det kan vi göra”, skämtade Jennifer tillbaka. Men i februari blev det allvar. Båda jobbade med hotellstäd på Nösund havshotell som tillfälligt tvingades stänga till följd av pandemin. Det fanns inga gäster. Ingen bokade in sig, varken privatpersoner eller konferensgäster.

LÄS MER: Havshotellet öppnar igen

— Så blev vi alla av med jobbet. Och då började vi prata lite allvarligare kring detta med att starta ett eget företag, det blev inte på skämt längre, säger Jennifer, som bor i Henån.

Marianne hade dessutom precis studerat färdigt efter tre år på högskola med inriktning ekonomi, vilket var en fördel för företaget.

— Det var många tjänster inom ekonomi man sökte men som drogs tillbaka så då sa vi att det var lika bra att köra, säger Marianne och Jennifer fyller i:

— Så vi slog ihop det lite. Hon får jobba utifrån sina erfarenheter från skolan och jag får fortsätta städa. Jag tycker det är så roligt.

I januari registrerades Städfixarna Väst och nu har de aktivt varit ute hos kunder i två månader. Trots coronapandemin och alla restriktioner som gäller så finns det fortfarande gott om folk som vill få det städat hemma. Den typen av tjänst kommer alltid finnas kvar, menar Jennifer.

— Det går ovanligt bra måste jag säga. Ett tag tänkte man ”undrar hur många som faktiskt vågar släppa in någon i pandemin”, men det är faktiskt en hel del som hör av sig.

Pandemin kan i detta fall kanske till och med vara en fördel, menar Marianne.

— Det kanske slår åt andra hållet. I och med att många är hemma mer så känner de ett större behov nu än vad de gjorde innan. Man kanske ser hemmet mer nu.

Hon menar att det är precis som för byggbranschen. Folk ska renovera, bygga ut eller fixa till trädgården.

— Vi åker nog med på den svängen också, tror jag, säger Marianne.

Från och med den 1 maj så öppnar Nösund havshotell igen och då kommer Marianne och Jennifer att vara tillbaka, men under sitt egna företagsnamn. Förutom hotellstäd är uppdragen mest inom flyttstäd och hemma hos privatpersoner — allt från äldre till barnfamiljer.

— Jag trodde ju från början att det skulle bli en viss målgrupp, kanske mest äldre. Men jag märkte att det är ju många yngre också, säger Jennifer.

— Ja, det är väldigt blandat. Kunderna är både personer som inte kan eller orkar städa själva, men sedan är finns det andra som känner att de inte har tiden — barnfamiljer till exempel, flikar Marianne in.

De flesta vill ha hjälp med damning och dammsugning, och så finns det andra som har helt andra behov. Det gäller att vara tillmötesgående och aldrig glömma av att man är i kundens mest privata sfär när man är i kundens hus.

— En del vill ha hela huset städat och andra prioriterar olika saker, som fönster. Vi får vara flexibla. Det är ju kundens hem och kunden vill ha det på sitt sätt, precis som jag vill ha det på mitt sätt hemma hos mig, säger Marianne.

Att arbeta ihop som mor och dotter går också väldigt bra. Jennifer har fått frågan av flera som undrar om det inte är jobbigt att jobba ihop och driva firma tillsammans med sin mamma.

— Men vi har och har alltid haft en bra relation, jag och mamma. Visst kan vi skoja och käbbla lite med varandra, mor och dotter emellan, men man gör det skämtsamt.

Marianne håller med.

— Vi jobbade ju faktiskt ihop ett tag innan allt det här och märkte då att vi funkar bra ihop på jobbet. Vi tänker nog väldigt lika vilket gör det lätt att jobba, man behöver inte alltid prata med varandra.

Vem av er bestämmer mest på jobbet?

— Det är olika från jobb till jobb, säger Jennifer.

— Ekonomidelen går ju utöver allt lite. Men i själva städjobbet så tycker jag att vi ganska snabbt kommer fram till en plan tillsammans hur vi ska lösa allting, säger Marianne.

Hur ser företaget ut om fem år?

— Vi hoppas kunna växa och bli större och kanske bli fler också så småningom. Men vi tar ett steg i taget, säger Marianne och Jennifer håller med.

— Vi tar det i etapper. Till att börja med hade det varit kul om vi kunde skaffa riktiga firmabilar. Men vi tar en sak i taget och ser vart det leder.