Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Den flyttansvarige Tommy Nylundh håller koll så att inte vinden tar tag i det cirka tio ton tunga huset. Den tidigare hockeymålvakten Linus Fernströms tidigare bostad flyttades under fredagen till en annan plats i Stenungsunds kommun. Bild: Tony Balogh
Den flyttansvarige Tommy Nylundh håller koll så att inte vinden tar tag i det cirka tio ton tunga huset. Den tidigare hockeymålvakten Linus Fernströms tidigare bostad flyttades under fredagen till en annan plats i Stenungsunds kommun. Bild: Tony Balogh

Fernströms hus gick till väders

I nästan 75 år har huset tjänstgjort som sommarstuga och bostad. Nu får hockeymålvakten Linus Fernströms hus plats i en annan del av kommunen. Lokaltidningen STO var med om det spektakulära huslyftet högst upp på Valeberget i Stora Höga.

Linus Fernström har ritat det nya hus som han bor i tillsammans med sambon Karin Persson och parets två barn.

LÄS MER: Stenungsunds mest berömda hus fick Byggnadspriset

Huset har blivit vida berömt via Sveriges Televisions programserie ”Husdrömmar” och belönades tidigare i år med Stenungsunds kommuns Byggnadspris för 2020.

Byggnadens imponerande arkitektur och hänförande utsikt i all ära – denna fredag hamnade det för en stund i skuggan av den mindre sommarstuga byggd år 1947 med tillbygge från 70-talet som lyftes och transporterades bort.

Hundratals hus

Spindel i husflytten var Tommy Nylundh. Med bas i Nygård mellan Göteborg och Trollhättan har han sedan drygt 20 år tillbaka hela Sverige som arbetsplats.

– Farsan har hållit på med tungtransporter i hela sitt liv, säger Nylundh som gjorde sitt första huslyft för knappt 20 år sedan.

– Jag lyfte ett stort hus i Jönköping och grävde en källare under. Jag minns det så väl. Kunden frågade ”hur många jobb gör du på ett år?” och jag svarade att ”det blir ett par om året”. Då hade jag varit med om två husflyttar men aldrig gjort något själv. Jag ljög för den goda sakens skull.

Så – hur många jobb blir det på ett år?

– Det är olika. Ett år gjorde vid 67 hus. Men vissa år blir det bara fem-sex hus. Marknaden går upp och ner men den har aldrig påverkats av konjunkturen i övrigt.

För närvarande har han en hel del att stå i. Tre fjärdedelar av Malmberget ska avvecklas medan Kirunas centrum ska flyttas tre kilometer. Gruvdriften är förklaringen i båda fallen.

– Länsstyrelsen, LKAB och kommunen bestämmer det ihop. Det kan bli hundratals hus, säger Nylundh.

Räknar med tolv ton

För ett halvår sedan kom Nylundh han på besök för att inspektera sommarstugan och omgivningen.

– När man börjar jobba med den ser man att den är speciell. Jag trodde till exempel det var ett ganska tunt lager puts på huset, men det visade sig vara ganska tjockt.

Stugan syns inte från vägen utan ska lyftas upp och förbi det nybyggda huset. En fördel är att det framför nybygget finns utrymme för att ställa upp en 200-tons kranbil.

Det senare behövs då stugan beräknas väga tolv ton, en siffra Nylundh kommit fram till efter att ha ägnat onsdagen och torsdagen åt att bland annat lyfta huset med domkraft, såga det i två delar samt riva skorstenen.

– Jag använder sällan kran. Jag lyfter med domkraft och så backar man in med en trailer.

”Det flyger”

På plats denna morgon är även Sveriges Television. Kenny Åkesson är producent på ”Husdrömmar” och Patrik Åkesson fotograf. Inslaget de gör ska visas tidigt nästa år i första avsnittet av ”Husdrömmar”.

På plats är även Dick Österlund och sambon Christel för att se sitt kommande hus lyftas iväg.

Efter en del förberedelser och en kaffepaus förbereds lyftet. Sakta men säkert går den första delen av huset till väder.

– Det rör sig! Det lyfter! Det flyger! utbrister en glädjestrålande Dick Österlund som tillsammans med Christel tagit plats på en liten jordkulle intill.

Tommy Nylundh får besked om vikten: tio ton.

– Jag får kalibrera om mina mätare, säger Tommy och ler.

Positivt med tanke på att huset därmed är lättare. Däremot är den trailer som beställts för kort. En ny trailer tillkallas och kommer på plats en timme senare efter att backat uppför hela Valebergsvägen.

Kring lunch genomför den första husdelen den timslånga nedklättringen. Huset må vara en sommarstuga men det gäller att passa sig för häckar, träd och lyktstolpar.

Inte gjorda för flytt

Stående på jordkullen har Dick betraktat lyftet.

– Det känns jätteskönt! Wow – det vägde mindre än vad man trodde. Och att huset faktiskt håller ihop. Jag menar, hus är ju inte gjorda för att flyttas, säger Dick.

Intill står Linus Fernström och försöker beskriva hur det känns.

LÄS MER: Linus rörd till tårar över pris

– Det är både och. På ett sätt har man ju väntat sig det, men samtidigt är man förvånad över att det har lyfts ett hus, säger Linus som tillfogar att ytan där sommarstugan har stått ska bli gräsmatta.

Familjens gamla bostad är en saga all men blir en annan familjs bostad inte så långt bort. Men det är, som man säger, en annan historia.