Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Flera gräsbränder på kort tid

Vind och ovana eldare ställde det till för räddningstjänsten under lördagen som fick rycka ut på flera olika gräsbränder i snabb följd, vid 13-tiden till Allmagsområdet, öster om Henån.

Den första branden spred sig i Djurhultsområdet strax öster om Uddevalla vid lunchtid under lördagen. När räddningstjänsten kom fram hade de öppna lågorna släckts av personer på plats men brandmännen fick hjälpa till med eftersläckning.

Knappt 30 minuter senare var det dags för nästa larm. Denna gång i Lysekils kommun vid Säleby, Brastad.

– Det börjar som kontrollerade eldar men tar sig sedan i gräset. Det är både vind som spelar roll men även att man inte är tillräckligt med folk på platsen, säger Tony Karlsson, inre befäl på räddningstjänsten.

Vid klockan 13.15 kom det tredje brandlarmet vid Allmagsområdet, öster om Henån på Orust.

– Det är en eldning som spritt sig nära en skog, de sliter som djur. Personerna på plats kunde begränsa den i viss mån men räddningstjänsten håller på och släcker nu, säger han.

Efter drygt en och en halvtimmes arbete kunde räddningstjänsten lämna platsen. Området som brann beskrivs att vara lite mindre än en fotbollsplan.

Väg begränsade eldens spridning

Även Färgelandas kommun hade en pågående gräsbrand under lördagseftermiddagen. Strax innan klockan 14.00 larmades räddningstjänsten till Tångelandaområdet vid Högsäter.

– Det är en yta på drygt 50 gånger 50 meter som brunnit. Två enheter kvar på plats där just nu, säger Charlotte Wotz Adler, teamledare på SOS alarm drygt en timme efter det initiala larmet.

Nästan samtidigt som branden i Högsäter startade, larmades räddningstjänsten om ytterligare en gräsbrand, denna gång i Bokenäs i Uddevalla vid Rörbäcksområdet.

– Branden begränsades till viss del tack vare vägar i närheten så den spred sig inte så mycket. Det mesta är släckt där nu men vi har en enhet från Skaftö kvar på plats, säger Tony Karlsson, inre befäl på räddningstjänsten vid 15.30-tiden.

Totalt startades fem gräsbränder på knappt två timmar som räddningstjänsten fick rycka ut på. Samtliga bränder började som en kontrollerad eldning som sedan spred sig.

Inga personskador har rapporterats i samband med bränderna.