Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/8

Ängås elever har gjort en Youtubefilm om Corona

Krossa Corona, skicka ut den i en raket ut i rymden eller radera den som en app. Eleverna vid Ängås skola är så trötta på Coronarestriktionerna att de tillsammans med sin musiklärare skrivit en låt om allt.

Munskydden ska vara på, avstånd ska hållas, händer ska spritas och de flesta roliga aktiviteter är inställda. Världen har ändrats helt sedan pandemin slog klorna om världen. Alla drabbas, även barnen. Ängås skola F-3 har hittat ett roligt sätt att tackla svårigheterna som följer med pandemin.

– Under en musiklektion suckade eleverna i årskurs ett över allt de inte kan göra på grund av Corona, berättar musiklärare Elisabet H. Hallhage.

Hon fångade elevernas frustration och skrev ner deras tankar och ord. Eleverna ville skicka iväg viruset med en raket ut i rymden, de funderade även på om det gick att radera viruset som en app på mobilen eller varför inte skjuta ihjäl det med kanoner. Tankarna var många och förslagen på hur viruset skulle elimineras var än fler. Gemensamt var ändå att alla elever ville få bort Corona, de ville krossa viruset. Elisabet är en van låtskrivare så hon tog med sig sina anteckningar hem och snickrade ihop tankarna till en låttext. Denna låttext gav hon till musikläraren Kenneth Lööf som tonsatte texten.

– Nu sjunger hela Ängås F-3 ”Krossa Corona”, skrattar musikläraren som övat på låten tillsammans med sina elever.

Kenneth Lööf gjorde även ett arrangemang för orkester och Kulturskolan på Orust har lärt sig att spela denna låt.

– Jag fick Elisabets text och gjorde ett arrangemang som skulle vara både lätt att sjunga men även lätt att spela. På den inspelning som vi nu har gjort så är det kulturskolans orkestrar som spelar, berättar Kenneth Lööf.

Det kunde stannat vid en rolig låt, som alla elever går och trallar på, men det gjorde det inte. Ängås skola är kända för att tänka lite utanför ramarna. Filmaren Björn Perborg kontaktades för att filma eleverna vid Ängås skola, han har även filmat kulturskolans elever då de spelat in låten.

–Jag gör små filmklipp på delar i låten, tar närbilder men även översiktsbilder som passar till låttexten, säger Björn Perborg.

Under en skoldag närvarade filmaren då eleverna fick agera till låten. De hade inför besöket arbetat mycket med scenografi, de hade tillverkat och målat allt från små Coronavirus till rymdraketer. Alla elever bar under inspelningen munskydd, många av munskydden var vackert smyckade med pärlor och glitter.

Isabelle Thorvall, Agnes Olsson och Jolin Hasselgren och Minna Sundén hade skapat en scen där Minna var kung och de övriga var soldater som sköt stora kanonkulor tillverkade i papp, på viruset som de tillverkat av flirtkulor och tandpetare.

– Vi har byggt kanonen tillsammans, säger Minna.

Samarbete mellan eleverna har varit en viktig del inför inspelningen.

– Flera varit med och byggt och tänkt, det hänger ihop med det kooperativa lärandet. Det genomsyrar hela Ängås F-3's arbete numera och är en medveten strategi. Därför är det väldigt roligt att se att arbetssättet kan användas i en sådan här process, säger Elisabet H Hallhage.

Eleverna sjöng och agerade framför kameran både inomhus och utomhus. Det gjordes inspelningar på fotbollsplanen och på lekplatsen, som i filmen kommer att varvas med de filmklipp som togs inne i skolans musiksal. Efter ytterligare några pålägg som görs senare kommer Björn Perborg att klippa ihop musikvideon och innan skolavslutningen kommer musikvideon ”Krossa Corona” släppas på kulturskolan Orusts Youtubekanal.