Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Småholmarna om sommaren och på vintern. Helena Åström är en av dem som badar året om, hon vill gärna att Orust kommun bygger en bastu på holmarna.  Bild: Erika Olofsson, Privat
Småholmarna om sommaren och på vintern. Helena Åström är en av dem som badar året om, hon vill gärna att Orust kommun bygger en bastu på holmarna. Bild: Erika Olofsson, Privat

Önskar få en bastu vid Småholmarnas badplats

Att basta och vinterbada är någonting som verkligen vuxit i popularitet under pandemin. Det är många som först glassar i bastuns värme, endast för att sedan kasta sig i det kalla vattnet. Skönt är det även sedan att återvända till den varma bastun efter det kalla doppet.

Det är just så som Helena Åström i Henån önskar ha det. Hon är inbiten vinterbadare men saknar möjligheter att både klä om och värma sig efter badet.

–Många frågar om det inte är kallt att bada i vak, men det är inte så farligt. Det jobbigaste är att stå på en snötäckt brygga i minusgrader och klä om före och efter badet.

Helena beskriver känslan med vinterbad som uppfriskande. Hon är noga med att aldrig bada ensam, och när hon går i vaken tänker på att andas lugnt. Vattnet är kallt, men det är själva grejen med att vinterbada menar hon. Kroppen blir efter sekunder i det kalla vattnet, varm.

–Men jag vågar inte ligga i tillräckligt länge för att det ska bli riktigt skönt, när det inte går att bada bastu efteråt. För då blir det svårt att klä på sig och jag blir väldigt nerkyld. När jag badade på Småholmarna i februari, så tog det en halvtimme från det att jag började klä av mig tills jag hade fått på mig kläderna igen. Då blev jag rejält kall efteråt trots att jag bara ligger cirka 20 sekunder i vaken.

Småholmarnas badplats i Henån är den enda kommundrivna badplatsen på Orust. Bild: Erika Olofsson
Småholmarnas badplats i Henån är den enda kommundrivna badplatsen på Orust. Bild: Erika Olofsson

Helena önskar att det byggs ett vinterbonat omklädningsrum vid Småholmarnas badplats i Henån, eller att befintlig stuga som simskolan nyttjar kan vara öppen året om. Överst på önskelistan finns även en bastu. Småholmarnas badplats drivs av Orust kommun och det borde ligga i kommunens intresse att erbjuda en så fin badplats som möjligt året runt, menar hon.

– Vi brukar om vintern ha en öppen vak bredvid hopptornet så det lilla huset skulle vara ett bra omklädningsrum. Huset kunde byggas till med bastu, det finns plats på gräsmattan mot hopptornet.

Helena Åström älskar att bada och hon gör det året om. Hon önskar att Orust kommun bygger en bastu vid Småholmarnas badplats så att vinterbadare både kan klä om och värma sig efter badet. Bild: Erika Olofsson
Helena Åström älskar att bada och hon gör det året om. Hon önskar att Orust kommun bygger en bastu vid Småholmarnas badplats så att vinterbadare både kan klä om och värma sig efter badet. Bild: Erika Olofsson

Bastun vill Helena gärna se så nära badbryggorna som möjligt, så att de som vågar hoppa i det kalla vattnet har nära till värmen.

I det Orustförslag hon lämnat in till politiken föreslås Helena att bastun hon önskar kunde förses med någon form av kodlås och bastun skulle kunna värmas upp via en app, eller sättas som tidsinställd med fasta öppettider.

–Det kan bildas en förening där medlemmarna betalar en årsavgift för att nyttja bastun, men den borde även gå att boka för enstaka tillfällen där alla som vill nyttja den kan göra så. Det borde gå att lösa, ett bastubad kan kosta 100 kronor för två timmar, det är skäligt.

Helenas Orustförslag har redan fått en hel del röster.

–Jag vet många som vill ha bättre omklädningsmöjligheter på Småholmarna, får vi ingen bastu kanske det åtminstone går att tillgång till en stuga att klä om i.