Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Den här artikeln kan bara du som prenumererar läsa.

20 veckors väntan på bygglov

Bankomat AB vill etablera sig på Hamntorget i Henån, med två automater, en för uttag och en för insättning. Nu har företaget stött på patrull, en handläggningstid för bygglovet om minst 20 veckor kan vara att vänta.

Bankomat AB sätter under första halvåret 2021 upp nya kontantautomater runtom i Sverige, från Kosta i Kronoberg till Karesuando i Norrbotten. Satsningen görs för att fler människor ska få tillgång till kontanter. Den 1 januari i år trädde den nya kontantlagen i kraft. Lagen innebär att sex av Sveriges största banker ska se till att privatpersoner inte har för långt från hemmet till närmaste ställe att ta ut kontanter.

Bankomat hjälper nu bankerna att uppfylla lagkravet. Under första halvåret 2021 kommer Bankomat att sätta upp nya automater på minst 17 orter. En av de orterna är Henån där Bankomat vill flytta dagens uttagsstation som i dag finns i Orusts Sparbanks lokaler, till Hamntorget.

– Vi önskar att installera två automater, en för insättning och en för uttag, i centrala Henån. Förhoppningen är att allt ska vara klart innan sommaren för att kunna möta behovet av kontanter som finns både hos ortsbor och besökare, säger Mats Moberg, projektledare för Bankomat AB.

Bankomat har i dag uttagsautomater även i Ellös, Varekil och Svanesund. De berörs inte av den planerade flytten utan kommer att vara kvar som i dag.

Platsen Bankomat AB vill sätta sina automater är centralt på Hamntorget i Henån. Saga Fastigheter äger de butiksfastigheter som ligger längs med Hamntorget. På en kortsida på ett av ett av husen vill Bankomat öppna upp för att installera sina automater. Jessica Sterner är fastighetsägare och mycket positiv till satsningen som Bankomat vill göra.

– Det är positivt för Henån att få en uttagsautomat till torget. Vi har flera företagare på torget som nu satsar på sin verksamhet, företagare byter upp sig till större lokaler och andra bygger om. Att få en Bankomat till torget hade varit ett steg i samma goda anda.

Jessica Sterner har kontaktat Orust kommun med förhoppningen att kunna påskynda bygglovshandläggningen. Hon har som fastighetsägare sagt ja till satsningen men det krävs ett bygglov för en fasadändring.

– Ett befintligt fönster byts ut mot en dörr, två kontantautomater byggs in i väggen, det blir ett skärmtak över automaterna och det blir en skylt på fasaden. Det borde inte vara så svårt att ge ett bygglov till dessa små ändringar.

Jessica Sterner är som fastighetsägare mycket positivt till att Bankomat vill satsa på ett nytt kontaktcenter i Henån. Bild: Erika Olofsson
Jessica Sterner är som fastighetsägare mycket positivt till att Bankomat vill satsa på ett nytt kontaktcenter i Henån. Bild: Erika Olofsson

Att sätta upp ett nytt kontantcenter kräver dock bygglov och det är här Bankomat stött på patrull. När Mats Moberg kontaktade Orust kommuns byggavdelning hade han förväntat sig någon form av återkoppling.

– Jag pratade med kommunen i början av mars, jag har även skickat mail till kommunen där jag önskade en återkoppling då jag inget hade hört, jag har ännu inte fått varken svar eller något diarienummer på mitt ärende.

Bankomat AB önskar att kunna öppna sitt kontantcenter innan sommaren, men Mats Moberg börjar tvivla på att det går, tiden rinner iväg och han har inte fått respons från kommunen.

– Det handlar om en fasadändring, det påverkar ingen annan än fastighetsägaren och hon är positiv till vår satsning.

Enligt kommunalrådet Catharina Bråkenhielm (S) är det viktigt att få löst frågan med bygglov för Bankomat.

Catharina Bråkenhielm (S) Bild: Erika Olofsson
Catharina Bråkenhielm (S) Bild: Erika Olofsson

– Vi gör en omorganisation på bygglovssidan. En av de saker vi ska titta närmare på är att enkla snabba ärenden som det här, ska klaras av och inte bli liggandes. Vi måste få ett flöde och kunna besluta om bygglov, som en fasadändring, utan att det ska ta 20 veckor i handläggningstid. Dessutom är det viktigt att Bankomat får besked, så detta hoppas jag ska få en snabb lösning.