Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Syskonen Elbert Olsson och Ulrika Isaksson driver vidare Ohlssons skor som deras föräldrar startade för 45 år sedan.  Bild: Erika Olofsson
Syskonen Elbert Olsson och Ulrika Isaksson driver vidare Ohlssons skor som deras föräldrar startade för 45 år sedan. Bild: Erika Olofsson

Tack för att du läser Lokaltidningen STO

Anrik skoaffär fortsätter att satsa

Det började med några skolådor hemma i garaget. I år firar Ohlssons skor 45 år och tar redan nu sikte på att fira ett halvt sekel.

Det är den enda renodlade skoaffären på Orust, Ohlssons Skor fyller i år 45 år.

– Mamma och pappa startade skoaffären hemma i garaget i Häröd den 26 april 1976, berättar Elbert Olsson som tillsammans med systern Ulrika Isaksson i dag driver företaget vidare.

Inga-Lill och Stig Olsson lade med sin garageförsäljning grunden till skoaffären som förutom skor även har väskor och lädervaror. Under flera år fungerade garaget som butik. Det blev dock snart för trångt så flytten gick till centrala Henån.

– Under ett par år hade mamma och pappa skoaffären i samma hus som Ella Fredriksson då hade sitt parfymeri, det hus Mithon är i dag. Skoaffären var på andra våningen i huset.

1981 blev även de lokalerna för små så nya lokaler behövdes. Det blev inte så lång flytt för i andra ändan av Värdshusvägen fanns en lokal som passade utmärkt för ändamålet, i en del av Strandpensionatet. Inga-Lill och Stig drev affären fram till för tiotalet år sedan då Elbert och Ulrika officiellt tog över.

– Vi har båda arbetat extra här under helger och lov sedan vi var små, säger Ulrika Isaksson som en kort tid arbetade inom vården innan hon på heltid började i skoaffären.

Brodern Elbert utbildade sig till smed, men började även han i skoaffären då han fick problem med fötterna. Även han har under uppväxten arbetat extra med skor.

– De senaste åren var det tvärt om, då var vår mamma Inga-Lill inne och arbetade extra efter pensionen, säger Elbert.

Att driva skoaffär i lilla Henån, med Torps köpcentrums alla skoaffärer bara 20 minuter bort, är något av en bedrift. Butiken är inte ansluten till någon kedja, utan är fristående. Så vill syskonparet ha det, för att kunna styra över sortimentet.

Syskonen Elbert Olsson och Ulrika Isaksson är andra generationen skohandlare. Bild: Erika Olofsson
Syskonen Elbert Olsson och Ulrika Isaksson är andra generationen skohandlare. Bild: Erika Olofsson

– Vår styrka är att vi är en liten traditionell butik, vi ger en god personlig service och under åren har vi lärt känna våra kunder vilket många uppskattar. Många kunder uppskattar att få prova skorna, att få personlig hjälp istället för att beställa över nätet, säger Ulrika Isaksson.

45 års jubileet firades på själva årsdagen, tillsammans med kunderna. Om fem år fyller företaget 50 år. Ulrika ser med tillförsikt på framtiden.

Hur kommer ni fira det?

– Jag hoppas vi hänger kvar då, att våra kunder är trogna och fortsätter handla. Pandemin har fått oss att tänka om och tänka nytt, att vara flexibla, så jag hoppas affären finns kvar och då ska vi så klart fira igen.