Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Susanne Karlsson, Erika Olofsson
Bild: Susanne Karlsson, Erika Olofsson

Bävrar ställer till det i Henån – välter träd över vägar

Vid Björvattnet på Orust riskerar bilister titt som tätt att köra in i fallna träd. Ett gäng bävrar har sedan några år tillbaka sin boplats där. Om nätterna arbetar de flitig. Gnager på träden, bygger sina dammar och hyddor. Boende i området har tröttnat på virrvarret.

Från sjön, där bävrarna har sin boplats, går utloppet längs med en hårt trafikerad väg. Åtskilliga gånger har Kjell Hagvall, boende i området, fått fälla halvgnagda träd som annars riskerar att falla över vägen vilket i slutändan leder till olyckor och bekymmer.

– De lever sitt liv, behöver sin mat och så fäller de träd som hamnar på vägen. De ställer till det. Jag har varit i kontakt med Länsstyrelsen angående skyddsjakt, men det är inte tillåtet att jaga bäver nu. Jakten börjar först i oktober, men då är det mörkt och väldigt svårt att jaga, säger Kjell Hagvall.

För några dagar sedan var vägverket vid platsen och hjälpte till att fälla träd i förebyggande syfte. I tid och otid rensar Kjell Hagvall undan bävrarnas landskapsarkitektur – men några dagar senare får han göra om hela proceduren.

”Strävsamma små djur”

Kjell förstår Länsstyrelsens beslut att skjuta ned hans ansökan om skyddsjakt. Men han berättar att han har försökt att decimera stammen under hela vintern – utan någon som helst lycka.

– Vi har försökt att jaga hela vintern men de upptäcker oss före vi upptäcker dem, och så hör man bara ett plask. Jag tar bort dammarna med jämna mellanrum och ett par dagar senare så har de byggt upp det igen. Det är strävsamma små djur – duktiga på att jobba, säger Kjell.

”Viktigt att hålla efter när det blir för många bävrar”

Robin Wolf som är utbildad viltförvaltare och skyddsjägare menar att bävrarna kan bli rätt så aggressiva.

– Det är viktigt att hålla efter när det blir för många bävrar, och det kan vara upp till åtta bävrar per bo. De har tre olika lager i boet – längst ner har de toaletten, i mitten torkar de sig och längst upp sover de. Det är faktiskt väldigt rena djur.

Han fortsätter:

– De kan vara rätt så aggressiva och svårfångade. Bävrarna har inga direkt naturliga fiender och de flyttar ofta runt, säger Robin Wolf.

Fakta om bävern

Bävern, Castor fiber, är vårt lands största gnagare. Den kan väga 18-22 kg och blir 70-100 cm lång, plus svansen på 30-40 cm. Den lever framför allt i vatten och är nattaktiv, så den kan vara svår att få syn på.

När bävern fäller lövträd ges utrymme och upphov till nytt liv. Tickor kommer att växa på de döda stubbarna och stammarna som bävern lämnar efter sig. Sly som växer upp gynnar skogens andra växtätande djur. Fåglar kommer att söka sig till dessa trakter som är rika på insekter.

Dess morrhår är grova och ungefär 3,5 cm långa och är till god hjälp när bävern skall ta sig fram i mörkret, och även för att registrera strömningar i vattnet.

Hos båda könen av bävern lagras ett speciellt sekret i två "pungar" på buken, bävergällpungar. Dessa är i själva verket utbuktningar på urinledarna som ligger vid urinrörets mynning, tätt invid könsorganen.

Källa: Naturhistoriska riksmuseet