Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Barnens pris i konstprojektet: Strandstädning

Vår jord är vår stora skatt. Det ville konstnären Karl Chilcott visa de barn som deltagit i hans konstprojekt Moby Dick. Nyligen hölls en prisutdelning, med strandstädning som tema.

Moby Dick kallar konstnären Karl Chilcott det konstprojekt som han under våren hållit för lågstadiet vid samtliga kommunala skolor på Orust. Karl är en konstnär som gärna sätter barnens lärande i fokus. Han har varit i Australien och arbetat med aboriginernas barn, han har arbetat i större delen av Europa och han har skapat konstverk tillsammans med barn i färskt trä, han har skapat i snö och i klassrum. I samarbetet med barnen har han alltid en tanke. Miljöintresset är stort hos skulptören och det vill han förmedla till nästa generation via sina konstprojekt.

Så är tanken även med Moby Dick, där Orusts barn fick måla både havet men även båtarna som ska gå på havet. Karl ville lyfta naturen, visa på det vackra, han har låtit barnen måla havsdrömmar men de har även fått lyfta fram hoten under vattnet, som till exempel spöknät. Ett spöknät är ett övergivet fisknät på havets botten.

Planen var att båtarna och målningarna skulle visas på en stor konstutställning i vår, men pandemin satte stopp för det.

– Utställningen med elevernas marin ekologiska konstverk fick tyvärr flyttas ett par gånger. De har blivit en del av boken Moby Dick som har tryckts i fjol men ännu inte kunnat ha book release. Nu känns det som att det är dags att gå vidare och dela ut det nyinstiftade priset Young Nordic Green Art för elevarbeten, säger Karl Chilcott.

Nu blev det inte en prisutdelning i vanlig bemärkelse. Konstnären från Töllås valde att ta med pristagarna ut på en strandstädardag.

– Vi vill gärna att de pris belönade eleverna kommer ut en dag med strandstädarna till en ensam ö, upplever den vackra miljön, men också lite av situationen där med spöknät och plast. Tanken är att barnen hjälper till med att städa tillsammans med föräldrar och mig som konstnär bakom projektet.

Strandstädarna ställde upp med båt och personal. Nyligen gick resan från Hälleviksstrand med unga pristagare samt deras föräldrar med ombord. Fyra barn från olika skolor på ön åkte ut tillsammans med Karl till strandstädning på två ensamma öar i skärgården utanför Hälleviksstrand. Fler pristagare är utsedda och de har fått sitt pris vid ett annat tillfälle.

– Tillsammans samlade vi över 100 kilo plast och annat skräp. Barnen lärde sig mycket om vår känsliga natur och människans påverkan. Det kändes att vara på ett slags “skattjakt” fastän skatten är våran jord. Barnen upplevde det vackra och lite mindre vackra havsdrömmar, djurlivet där ute, plast och spöknät, tillsammans en hel dag med människor som kämpar för havet.

Vädret bidrog till det oförglömliga ute på öarna med häckande havsfåglar, de första brännmaneterna, fiskar på båtens radar och chansen att kunna styra båten själv i lugnt vatten. Tillbaka till hamnen fick eleverna sina priser och de första exemplar av boken Moby Dick.