Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Boende på västra Orust uppmanas hushålla med elen

Starta inte tvätt och torktumlare samtidigt och helst inte på de tider ni exempelvis lagar mat. Finns det belysning eller värme igång, men som inte används, bör denna om möjligt också stängas av.
Det vädjar Västra Orusts energitjänst nu på sin hemsida efter ett tidigare driftstopp i helgen, som fortsatt påverkar elförsörjningen.

Det var i lördags en skada på transformatorn på mottagningsstation i Edshultshall upptäcktes, vilket orsakade strömavbrott för flera tusen hushåll på västra Orust.

LÄS MER: Strömavbrott på västra Orust

Västra Orusts energi har sedan tillfälligt försökt säkra elförsörjningen genom att mata om strömmen för hela distributionsområdet från sin andra mottagningsstation i Bua utanför Ellös. Men läget är fortsatt ansträngt med anledning av kyligt väder som orsakar hög belastning på elnätet, meddelade de på sin hemsida under torsdagen.

Då det även förväntas ta flera veckor att få fram reservdelar för att laga transformatorn i Edshultshall, vädjar energibolaget nu om hushållens hjälp att minska belastningen på elnätet under tiden:

Försök att sprida ut er elanvändning över dygnets alla timmar om möjligt, skriver de på hemsidan och ger också några förslag på åtgärder var och en kan göra.

Bland dessa föreslås att inte starta tvätt och torktumlare samtidigt och om möjligt inte heller på de tider man exempelvis lagar mat. Den som behöver ladda sin bil uppmanas också göra detta i första hand nattetid eller mitt på dagen. Har man belysning eller värme igång som inte nyttjas bör denna också stängas av, vädjar man vidare.

Uppmaningen gäller abonnenter söder och väster om Ellös, bosatta i Härmanö, Stocken, Hälleviksstrand, Edshultshall, Nösund, Lyr och Mollösund samt Käringön med omnejd.