Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Tack för att du läser Lokaltidningen STO

De hjälper andra barn genom att sälja Majblommor

En liten blomma kan hjälpa barnfamiljer att få råd med terminsavgiften till kulturskolan, till nya glasögon eller till skolavslutningskläderna. Majblommans verksamhet är viktig, i år är Alice Glaas-Mjösén och Alva Hermansson är två av de unga majblommesäljarna.

En är gulligt rosa, den andra fräckt randig. I år finns det två majblommor att välja mellan, men bara en går att hänga på kragen. En blomma är digital och går endast att köpa via majblommans hemsida. Alice Glaas-Mjösén visar på mobilen hur försäljningen går till. Hon är en av årets försäljare och har skapat en blomstershop via majblommans hemsida.

– Jag säljer bara blommor via nätet. Den som vill köpa kan klicka vad de vill köpa och sedan betala via swish till Majblomman.

Ett vanligt år, utan Corona, hade inneburit att Alice hade stått på gator och torg med sin gröna väska välfyllda av blommor för att sälja majblommekransar, pins och klistermärken. I år förekommer ingen typ av direktförsäljning.

– Vi har inga blommor alls med oss i år. De som köper en rosa blomma i min webbshop får den skickad till sig på posten direkt från Majblomman.

Hon och kompisen Alva Hermansson har valt att dela länk till sin majblommeshop via sociala medier och fått hjälp av sina föräldrar att sprida informationen om försäljningen. Hur många blommor som de hittills sålt kan de följa i en speciell app. Alva visar i appen, här står tydligt vem som beställt

– Flera av mina kompisar säljer majblommor i år. Det går rätt bra, jag har sålt ungefär tio paket blommor hittills och vi har bara hållit på ett par dagar.

Köp en majblomma, i år finns det två varianter, en randig som endast finns digitalt och en rosa som skickas hem till den som köper, det uppmanar Lisbeth Abrahamsson som är ordförande i majblommeföreningen i Henån. Bild: Erika Olofsson
Köp en majblomma, i år finns det två varianter, en randig som endast finns digitalt och en rosa som skickas hem till den som köper, det uppmanar Lisbeth Abrahamsson som är ordförande i majblommeföreningen i Henån. Bild: Erika Olofsson

Lisbeth Abrahamsson, ordförande för Henåns majblommeförening, har fått tänka om, från den traditionella försäljningen då elever fått hämta ut påsar med majblommor, till årets digitala variant.

– Majblomman står i år på två ben. Den rosa säljs av barn via personliga webbshoppar, inga barn på gator och torg alltså. I webbshopparna säljs paket med porto inkluderat och blommorna sänds från ett centralt lager med post hem till köparen. Den randiga blomman är digital och kan laddas ner till den som givit ett bidrag till en digital insamling. En sådan kan startas av föreningar, företag och privatpersoner.

Alla pengar som samlas in via digitala insamlingar går till Majblommans arbete med att motverka barnfattigdomen i Sverige.

– Alla under 18 år kan starta en webbshop. Barnen behöver alltså inte hantera några pengar I år. All betalning går direkt till Majblomman som sedan betalar ut pengar till rätt mottagare. Andra år har en skolklass fått arrangera administrationen kring försäljningen och fått för arbetet en viss procent från den totala försäljningen till klasskassan. Så är det inte i år. Vi har inte haft någon klass knuten till försäljningen i år utan skött informationen själva.

Henåns majblommeförening har liksom tidigare år erbjudit och informerat alla elever i årskurserna 4-6 i Henåns skola och Orust Montessoriskola att vara delaktiga i årets försäljning. I år har ett 60-tal barn valt att sälja majblommor.

Lisbeth tipsar alla som vill ha årets upplaga av majblomman att leta via sociala medier. Alla försäljare har fått länkar som de kan dela med sig av.

– Länkarna kan de dela även via sms, en del är uppfinningsrika och skriver ut länkarna på papper och stoppar i grannarnas brevlådor. Det går att köpa majblommor ända fram till 31 maj.

Barn hjälper andra barn

Majblomman har gjort skillnad för barn i Sverige sedan 1907. Beda Hallberg som grundande Majblomman drevs av ett starkt engagemang för barn och unga och ville ge alla möjligheten att bidra till ett bättre och starkare samhälle. Hennes enkla idé var att ge en blomma som kvitto till alla som skänkte pengar. Varje vår säljer barn över hela landet majblommor. Insamlingen går till barn som lever i ekonomisk utsatthet i Sveriges alla kommuner.

Majblomman är en ideell barnrättsorganisation som arbetar för att motverka barnfattigdomen i Sverige. Idag säljs majblomman, förutom i Sverige, i Norge och Finland. Det är idag barnfattigdom som är Majblommans fokus.

Majblomman samlar in pengar genom att barn och volontärer i hela Sverige deltar i försäljningen av majblommor varje år. Barn som lever i familjer där pengarna inte räcker till kan ansöka om ekonomiskt stöd till och med det år då barnet fyller 18 år. Det kan gälla ett par fotbollsskor, ett barnkalas, avgiften till fritidsaktivitet eller en jacka. Hur många barn som kan få hjälp beror på hur många majblommor som sålts genom den lokala majblommeföreningen. Majblommans volontärer har ofta erfarenheter från jobb inom skola, hälso- och sjukvård, socialtjänst och andra områden där barn finns. Den som vill söka pengar från Majblomman kan kontakta barnets skola eller gå in via majblomman.se för kontaktuppgifter.

Källa: Majblomman.se