Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Två pensionerade erfarna lärare i Svanesund erbjuder nu gratis läxhjälp till samhällets unga. Kaj Svensson och Johnny Johansson finns att nå varje tisdagseftermiddag via länk. Bild: privat
Två pensionerade erfarna lärare i Svanesund erbjuder nu gratis läxhjälp till samhällets unga. Kaj Svensson och Johnny Johansson finns att nå varje tisdagseftermiddag via länk. Bild: privat

Erbjuder gratis läxhjälp till alla distanspluggare

Det kan vara svårt att finna motivation till studier på distans, det vet Kaj Svensson, pensionerad lärare, som nu varje tisdagseftermiddag erbjuder gratis läxhjälp via nätet till Svanesundsungdomar som pluggar hemma.

Distansstudier har blivit vardag både för högstadieelever och gymnasieelever. Ungdomar får koppla upp sig via internet och träffar lärare och klasskamrater endast via datorn.

— Det fungerar för de flesta elever men inte för alla, säger Kaj Svensson, pensionerad lärare i Svanesund.

Kaj vet, efter 30 år som matte och NO lärare vid Ängås skola har han mött både studiemotiverade elever och elever som haft lite svårare i skolan. Att studera på distans är en konst menar Kaj.

— Det är långt ifrån alla elever som klarar av det.

Tillsammans med Johnny Johansson har Kaj via Föreningen Svanesund, startat upp en läxhjälp. Johnny är även han pensionerad lärare, med inriktning språk. De båda har en bred kunskapsbas att stå på och kände båda att de har mer att ge.

— Vi tog upp frågan vid ett styrelsemöte och fick gehör för att dra gång. Vi har haft ett tillfälle hittills, men tyvärr har vi nog gjort för lite reklam för oss, för de var ingen elev som loggade in.

Kaj och Johnny vill vara ett stöd för eleverna, de vill finnas där som en extra resurs för de ungdomar som känner att de behöver hjälp. Varje tisdag klockan 15 sitter de båda uppkopplade.

— Deras lärare har gjort en planering och den ska eleven följa. Vi vill erbjuda vår erfarenhet, ge hjälp, och fungera som ett extra vuxenstöd.

Kaj har besökt sin tidigare arbetsplats för att göra reklam för läxhjälpen, som för ungdomarna är helt gratis. Lärarna vid skolan är positiva till den möjlighet som erbjuds.

— Mina tidigare kollegor sliter hårt för att få ihop verksamheten. Eleverna har distansundervisning två veckor och går i skolan en vecka, det är inte alltid enkelt för lärarna att få ihop det pusslet. Min förhoppning är att vi kan bli en avlastning även för för lärarna.

I dagsläget vänder sig Kaj och Johnny i första hand till elever i högstadiet men Kaj är inte främmande för att även äldre ungdomar hör av sig till dem.

— Jag har pratat med ett par av mina gamla elever, de går nu på gymnasiet. De var positiva till vår idé, så jag hoppas vi kan locka även dem.

Erika Olofsson