Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Orust Teaterförening med Tintin Bergholtz, Therese Pedersen, Syréne Wingård och Gunnar Pedersen i spetsen bjuder in till Hattjakten i sommar, en teaterföreställning i Allmagsparken. Bild: Erika Olofsson
Orust Teaterförening med Tintin Bergholtz, Therese Pedersen, Syréne Wingård och Gunnar Pedersen i spetsen bjuder in till Hattjakten i sommar, en teaterföreställning i Allmagsparken. Bild: Erika Olofsson

Försvunnen hatt förbryllar under sommarens teaterföreställningar

Arg som en spik. Det blir gubben då han förstår att hatten är borta. Hatten, hönan, hunden och en gammal lada, en fin berättelse mellan fantasi och verklighet, blir det då Orust Teaterförening bjuder in till sommarteater.

Allmagsparken är en perfekt plats att spela sommarteater på. Det vet Syréne Wingård av erfarenhet, här har hon tidigare satt upp barnföreställningen Pannkakstårtan av Sven Nordqvist. I juli blir det en ny teater, även den baserad på Nordqvists böcker.

Hattjakten handlar om en morfar, men en grinig gammal sådan, en riktig gubbe, som en dag tappar bort sin hatt, hatten som han alltid har på sig. Han ger sig ut för att leta men istället för att hitta hatten dyker alla möjliga saker upp, saker han tycker sig ha sett förut.

– Han pratat med sin hund Blixten som tipsar morfar att söka efter hatten hos Höna men hon skickar honom vidare till gamla ladan. Gubben letar vidare och på vägen hittar han saker som han har sett förr. Minnen som länge varit borta kommer tillbaka och påminner honom om stunder i livet då han varit lycklig, berättar Syréne Wingård som är regissör för föreställningen.

Syréne är teaterpedagog vid Kulturskolan på Orust och har ett långt förflutet inte bara som regissör utan även som skådespelare.

Syréne beskriver Hattjakten som en fin berättelse mellan fantasi och verklighet.

– Det handlar om att hitta lyckan i de små tingen och minnas de fina stunder man haft.

Gunnar Pedersen spelar den knasige, grinige morfadern, en morfar som gör en livsresa i jakten på sin hatt.

– Morfar har sett sig som ett med hatten under en lång tid, nu är han rädd för att förlora sin identitet. Utan att berätta för mycket om vad som händer i berättelsen så kan jag avslöja att morfar ganska snart kommer på att han inte behöver hatten, han kan leva på sina minnen.

Gunnar Pedersen är till yrket lärare men även van att stå på scenen. Under flera år har han spelat på Marstrand i Stefans Anderssons uppsättning No90 Kleist och även i föreställningen Flygblad över Berlin. Nu ger han sig in i en annan roll, en roll som han ser mycket fram emot att få göra.

– Det ska bli så roligt att spela en morfar, som är lite knasig ibland. Det är mycket långt från de figurer jag annars brukar spela.

I berättelsen stöter morfar på en rad knasiga figurer. Tintin Bergholtz kommer att gestalta samtliga figurer som Skräddare Västerknäpp, Kanini och Någon. Tintin har spelat teater med Syréne Wingård tidigare och hon när en dröm om att få stå på scenen som musikalartist i framtiden.

– Det blir en utmaning för mig att kunna gestalta alla olika figurer, men det kommer gå bra, mycket tack vare att jag kommer att ha så många olika klädbyten.

Therese Pedersen är föreställningens kostymör som ska se till att alla på scenen har kläder som passar. Allmagsparken är en vacker plats att spela teater på. Publiken sitter under tak medan skådespelarna agerar under bar himmel. Åtta föreställningar kommer teaterföreningen att ge.

Syréne hoppas att vädrets makter ska vara med teaterföreningen på denna sommarsatsning de gör med familjeföreställningar. Premiär blir det den 22 juli.

– Publiken kommer att få tänka till lite och förhoppningsvis skratta. Det är vårt mål, att underhålla och roa.