Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Benjamin Bornfleth upptäckte discgolf under coronapandemin och tycker att det är ett bra sätt att spendera tid utomhus. Nu har han anordnat Orusts första bana tillsammans med sin familj. Bild: Privat
Benjamin Bornfleth upptäckte discgolf under coronapandemin och tycker att det är ett bra sätt att spendera tid utomhus. Nu har han anordnat Orusts första bana tillsammans med sin familj. Bild: Privat

Den här artikeln kan bara du som prenumererar läsa.

Familjens initiativ: Fixade discgolfbana på Orust

Benjamin Bornfleth saknade en discgolfbana på Orust. Då gjorde han, tillsammans med familjen, slag i saken själv och köpte egna korgar. Nu har Orust fått sin alldeles egna discgolfbana.

När Benjamin Bornfleth, 25, har besökt föräldrarna i Henån på Orust har han inte riktigt kunnat få utlopp för sin senaste passion i livet – discgolf. Orust har helt enkelt inte haft någon discgolfbana.

– I Stenungsund finns en 18-hålsbana och en kortare 9-hålsbana, och Tjörn har också en kortare 9-hålsbana. Det är inte jättelångt att åka dit, men det är alltid kul att ha något närmre, säger han.

Det var när en kompis tog med honom på en provrunda i höstas som Benjamin Bornfleth blev biten av discgolf. Det dröjde inte länge förrän hela familjen, som alltid hållit på med golf, lärde sig att uppskatta sporten.

– Det är ju en billig sport jämfört med golf, en disc kostar bara 100 kronor och det behövs inget medlemskap någonstans. Det är toppen tycker jag. Låg tröskel för folk som vill prova, säger Benjamin Bornfleth.

Bana för Orustbor

Familjen började snart spekulera i om det var möjligt att anordna en egen discgolfbana på Orust. Förra veckan dök det av en händelse upp en annons på köp- och säljsajten Blocket: Nio begagnade discgolfkorgar.

– Runtomkring på Ängsberget så finns det ju skog som man har promenerat i tidigare, där vi har gått och kastat lite och spånat lite och tänkt att: ”Här kunde man ha satt en korg”. Så vi tog en extra titt och kände att det nog är genomförbart, säger Benjamin Bornfleth.

Familjen bestämde sig för att köpa korgarna och hörde av sig till Orust kommun, som tyckte att det var en rolig idé. Men de ville veta om det skulle ha någon större påverkan på skogen.

– Då sa vi nej. Så klart hade man kunnat göra hålen längre om man hade sågat ner träd och röjt sly och så. Men vi tänkte att eftersom det är corona är det är kul att få upp korgar så fort som möjligt.

Stort intresse

Så under lördagen stod banan färdig. Och gensvaret har varit positivt, både på sociala medier och ute på banan. Redan under söndagen var folk ute och spelade, som hade sett banan på appen UDisc, en karta över discgolfbanor.

Nu hoppas Benjamin Bornfleth kunna väcka ett lokalt intresse för sporten, och på sikt kanske bygga en större bana som kan konkurrera med den i Stenungsund.

– Det hade varit kul att kunna skapa ett intresse för aktiviteten och få folk att komma ut och umgås på avstånd, och eventuellt bygga en större bana i framtiden. Det är kul att folk har något skoj att göra utomhus, säger han.

Discgolf

Discgolf kallas ibland också frisbeegolf och har tilltagit i popularitet de senaste åren. Den första discgolfbanan i Sverige anlades i Stenungsund 1976. I dag finns omkring 100 discgolfbanor i Sverige.

Källa: discgolfsweden.se och frisbeesport.se