Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Flera bränder i torra marker

Det har brunnit utomhus på flera håll under lördagen. Under eftermiddagen började det brinna i en rishög på Orust. En timme senare brann det i terrängen i Olsnäs på Tjörn.
– Det är torrt ute och det blåser lite så då kan det snabbt utvecklas till en brand, säger Mats Gustafsson, insatsledare på räddningstjänsten.

Räddningstjänsten larmades vid 15:30-tiden om en brand på en gård vid Höggerörd på Orust.

– Det är en cirka 30 kvadratmeter stor rishög i en dalsänka som har börjat brinna efter att det råkat tippas lite glöd i den, säger Mats Gustafsson, insatsledare vid räddningstjänsten.

En enhet från räddningstjänsten är på plats och har kunnat släcka elden.

– Det bara pyr lite nu, säger Mats Gustafsson.

500 kvadrat i brand

Någon timme senare kom nästa larm, den här gången om en brand i terrängen i Olsnäs på Tjörn.

– Det gäller ett cirka 500 kvadratmeter stort område. Men vi har ringat in branden och håller på med eftersläckning, säger Johan Karlsson, vid Räddningstjänsten Storgöteborgs ledningscentral.

Det ska inte finnas några intilliggande byggnader som hotas av branden. Johan Karlsson uppskattade vid 16:45-tiden att räddningstjänstens arbete på platsen kommer att pågå i ungefär en timme till.

Undvik att elda

Tidigare under dagen fick räddningstjänsten även rycka ut till ett område vid Svanesund där en röjsåg hade orsakat gnistor som utvecklades till brand.

– Det är torrt ute och det blåser lite så då kan det snabbt utvecklas till en brand, kommenterar Mats Gustafsson, insatsledare på räddningstjänsten.

Räddningstjänsten Storgöteborg uppmanar allmänheten att låta bli att elda utomhus, även om det inte råder något eldningsförbud just nu.

– Vi kan få in fem sådana larm i timmen emellanåt. Det belastar oss ganska mycket och påverkar beredskapen. Så undvik att elda, säger ledningsoperatör Johan Karlsson till GP.