Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Andreas Bengtsson i Östra Kollungeröd är snickare men även grisbonde. Hemma på gården har han i dag ett 20-tal grisar i olika åldrar, bland annat av rasen Linderödssvin Bild: Erika Olofsson
Andreas Bengtsson i Östra Kollungeröd är snickare men även grisbonde. Hemma på gården har han i dag ett 20-tal grisar i olika åldrar, bland annat av rasen Linderödssvin Bild: Erika Olofsson

Den här artikeln kan bara du som prenumererar läsa.

Grisarna i Kollungeröd har det grymt bra

Vid det lilla torpet i Kollungeröd välkomnas besökarna inte bara av husets fyra katter. Även Sigrid, Ingrid, Stina och de andra grisarna av rasen Linderödssvin stämmer in i välkomstkören.

De trynar gott i halmen, liggandes gott nedbäddade i en stor hög. Linderödssvinen Sigrid, Ingrid och Stina är dock nyfikna på besökaren till torpet. De kommer fram, viftar glatt på sina knorrar och grymtar välkomnande. Trots att hagen intill torpet är rejält uppbökad är de tre damerna rena och fina.

– Grisen är väldigt renlig och vill gärna ha strö i sina hyddor. Halmen är utmärkt till grisarna, de bäddar gärna med halmen i sina grishyddor. De är noga med att det är rent och fint där de sover, berättar Andreas Bengtsson, grisuppfödare.

På torpet i östra Kollungeröd har han i dag 10 grisar, ungdjur och vuxna grisar, av rasen Linderödssvin och i en annan hage lite längre bort finns även grisar av rasen Vit lantras. Flera av suggorna är dräktiga och i maj väntar han att kanske så många som ett 30-tal små Linderödskultingar kommer. Grisar av rasen Vit lantras köps in från en uppfödarkollega som har KRAV grisar i Uddevalla.

– Linderödssvinen får vanligtvis inte lika många kultingar som de andra. Den är inte avlad på samma sätt som lantrasen som är framtagen för att producera många kultingar.

Andreas skaffade gårdens första grisar för tre år sedan. Det började med en galt och två suggor som han fick köpa av vännen Morgan Baumann. Trion blev grunden till den djurbesättning som i dag bökar på torpets marker.

– Jag har alltid önskat att ha djur på gården så då jag fick erbjudandet att köpa grisarna sa jag ja. Vi har alltid haft djur på gården så som hästar, höns, getter, katter och hundar.

Andreas tog över sitt föräldrahem för tio år sedan och arbetar i dag som snickare i eget företag. Grisuppfödningen har han vid sidan av, även om det är en del i företaget som han hoppas kunna utveckla mer.

– Jag börjar dagen med att utfodra grisarna, sedan snickrar jag på dagarna för att avsluta med djuren är hemma.

Det är en slitsamt men en rolig verksamhet han har skaffat sig. Grisarna kräver tillsyn varje dag, kan inte Andreas eller sambon Emma Ryling se till dem så får de hjälp av Andreas föräldrar.

– Om sommaren så vill grisarna ha lerbad att svalka sig i. Då får jag köra vattentankar med traktorn till hagarna. Varje dag under sommaren får jag fylla på med nytt vatten så det blir rejäla lerpölar som grisarna gärna badar i.

Tillsyn behövs så klart även vintertid. Linderödssvinen, men även vit lantras, är oerhört tåliga och tycker om det nordiska kalla klimatet. Andreas har byggt fina grishyddor ute i hagarna som han fyllt med värmande lager av halm. Här gosar grisarna ner sig och håller värmen även en kall vinterdag.

– De trivs gott i sina små hyddor, skrattar den unge grisbonden samtidigt som han kliar en av sina suggor på magen.

För sociala, det är verkligen hans grisar. Så fort de får se sin husse kommer de springandes över hagen, i tron att det kan finnas något extra gott godis att snaska på. De puffar på honom för att få uppmärksamhet, de lägger sig på sidan för att bli kliade på magen.

Emma Ryling och Andreas Bengtsson med en av sina grisar av rasen vit lantras. Bild: privat
Emma Ryling och Andreas Bengtsson med en av sina grisar av rasen vit lantras. Bild: privat

– Grisar är smarta och snälla djur. De är flockdjur och vill göra allt tillsammans, som till exempel att äta och sova. Bökbeteendet är också väldigt starkt och de är suveräna på att använda trynet till att plocka upp saker ur jorden.

Andreas Bengtsson är i dag den ende grisuppfödaren på Orust med en besättning på fler än enstaka djur, men storskalig uppfödning vill han inte kalla det. I maj väntas tillökning på torpet. Flera suggor är parade och väntas grisa om ett par veckor. Hur söta de vuxna grisarna än är och hur bedårande kultingarna må vara så håller inte Andreas djuren bara för att låta dem hålla markerna öppna. Grisarna ska bli till både kotlett och skinkstek är det tänkt. Djuren slaktas vid ett småskaligt slakteri i Ljungskile och sedan förädlas en del av köttet till bacon, rökt kött och korvar av företaget Kustchark. Kollungerödgrillaren och Orustgrillaren är exempel på korvsorter som hans företag säljer. All försäljning av kött sker direkt till kund, antingen via någon av de kringliggande Rekoringarna eller via direktkontakt med kund.

– Det har blivit ett allt större intresse för det lokalproducerade köttet.

Köttet från Kollungeröd är enligt Andreas mer smakrikt, mycket för att de får leva utomhus och leva ett naturligt liv.

– Fettet har väldigt mycket smak, det beror på att de har fått gå utomhus och leva ett riktigt grisliv. De har fått böka och beta i jord och skog, och fått tugga på allt de tycker är gott. De har fått springa runt i hagarna och det sätter igång deras muskler. Det gör gott både för dem och för köttet.

Äter du fläskkött ofta?

– Ja, vi äter gårdens kött nästan varje dag. Det är så gott och det går att variera så oändligt mycket. Jag vet att grisarna har haft det bra, de har inte sprutats med mängder med antibiotika och de är uppfödda på ett bra sätt vilket gör det naturligt att äta köttet.

Andreas goda marinad till grillköttet

Marinad till kotlett, karré, grillskivor och revben. Blanda ihop i en plastpåse, lägg i köttet och låt marinera minst en timme.

1 dl jungfru olivolja

2 msk balsamvinäger

2 vitlöksklyftor, rivna

1 msk tomatpuré

1 msk soya

1 msk sambal oalek

1,5 msk flytande honung

2 krm svartpeppar

Linderödssvinet gillar att vara ute

Linderödssvinet skiljer sig på flera sätt från både moderna svin och vildsvin. Den kan närmast jämföras med formen på en pepparkaksgris.

Linderödssvinet är en normalstor gris med kraftiga och starka ben. Till utseendet påminner det en del om vildsvin, men det finns vissa skillnader. Kroppen är lite avrundad jämfört med vildsvinets tunna, ihop tryckta kropp. Trynet hos linderödssvinet är rakt och kraftigt medan det hos vildsvinet är långt och smalt.

Linderödssvinet är väl anpassat till vårt nordiska klimat och trivs bäst som utegångsgris. Vintertid behöver den ett dragfritt hus med mycket halm och mat för att hålla värmen. Sommartid blir den glad för en svalkande gyttjepöl.

Dagens linderödssvin härstammar från Skånes djurpark som har en svinstam som ursprungligen kommer från Linderödsåsen i Skåne. Dessa svin hade troligen kvar anlag från det gamla skogssvinet, därav rasens brokiga färg.

En galt väger cirka 250 kilo, en sugga 150 kilo. Mankhöjden på båda är ungefär en meter.

Fakta: Nordens Ark